Η λέξη πειθαρχία είναι μια όχι και τόσο εύηχη λέξη. Όλα αυτά τα σύμφωνα, π, θ, ρ, χ την κάνουν βαριά, σχεδόν ασήκωτη, σκληρή, αυστηρή. Σκέφτομαι πως το ίδιο ασήκωτη ακούγεται και στα αγγλικά…discipline. Ετυμολογικά πειθαρχώ σημαίνει “πείθομαι στις αρχές”, ενώ το discipline προέρχεται από το λατινικό disciplina που σημαίνει διδασκαλία, ενώ discipulus σημαίνει μαθητής.

Όλα αυτά τα σκέφτομαι την ώρα που τρέχω το τελευταίο ζορισμένο χιλιόμετρο, μια και ξεκίνησα και πάλι το τρέξιμο μετά από μια περίοδο οξείας τεμπελίτιδας. Όταν τρέχω έχω την αίσθηση ότι το μυαλό μου καθαρίζει και οι σκέψεις μου τακτοποιούνται με ένα μαγικό τρόπο που όμοιος του δεν υπάρχει. Είμαι σίγουρη ότι όποιος τρέχει καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοώ.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι αυτό το ζορισμένο χιλιόμετρο είναι αδύνατον να το τρέξει κάποιος αν δεν έχει πειθαρχία και εδώ που τα λέμε, γενικότερα είναι αδύνατον να ασχοληθεί κανείς με τον αθλητισμό αν δεν είναι σε θέση να πειθαρχήσει. Ή μάλλον είναι αδύνατον να ασχοληθεί κανείς με οτιδήποτε σοβαρά, αν δεν μπορεί να πείθεται στις αρχές του.

Δεν θα κρύψω ότι πριν στείλω τον γιο μου στο καράτε για πρώτη φορά σε ηλικία 5μιση χρονών, είχα τις αναστολές μου. Δεν βάζω ποτέ τιμωρία τα παιδιά μου, τα μεγαλώνω με ενσυναίσθηση – έτσι θέλω να λέω τουλάχιστον -, τα προτρέπω να εκφράζονται ελεύθερα και πάντα σέβομαι τις επιθυμίες τους, οπότε η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών δεν ήξερα κατά πόσο μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο που πιστεύω ότι θέλω να μεγαλώνουν. Στην αρχή ομολογώ μάλιστα ότι με ξένισαν οι πολλές διαταγές και η αυστηρότητα του αθλήματος. Από την άλλη μεριά βέβαια ο γιος μου λάτρεψε το καράτε και αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να δω τα πράγματα διαφορετικά.

Τα αθλήματα έχουν κανόνες που κανείς δεν σε υποχρεώνει να τους ακολουθήσεις. Απλά αν δεν τους ακολουθήσεις δεν μπορείς να συμμετέχεις. Και τελικά αυτό κάνεις στον αθλητισμό, στη μουσική, στο θέατρο και σε κάθε μορφή τέχνης και επιστήμης. Πειθαρχείς. Ουσιαστικά βέβαια πειθαρχείς στον εαυτό σου και εδώ έρχονται να “κολλήσουν” τα εσωτερικά κίνητρα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια εμείς οι γονείς δεν τολμάμε ούτε καν να ξεστομίσουμε τη λέξη πειθαρχία, χάνοντας πολλές φορές το όριο του μέτρου και περνώντας με ευκολία στην αντίπερα όχθη όπου κανόνες και όρια είναι τόσο ρευστά, που σχεδόν δεν υφίστανται.

Αλλά ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς κανόνες; Χωρίς πειθαρχία στους “νόμους” της οικογένειας, του σχολείου και εν τέλει της κοινωνίας;

Μήπως τελικά η λέξη πειθαρχία είναι παρεξηγημένη;

Και πριν με παρεξηγήσεις να σου πω ότι οι λέξεις πειθαρχία, νόμοι και κανόνες δεν είθισται να περιδιαβαίνουν στο λεξιλόγιο μου, καθότι εγώ η ίδια είμαι άνθρωπος αντισυμβατικός και ανατρεπτικός. Απ’ ότι καταλαβαίνεις λοιπόν δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να είναι αυτό που λέμε χαριτολογώντας “στρατιωτάκια”. Επιθυμώ την ανεξαρτησία τους, καλλιεργώ την ελεύθερη βούληση και ενισχύω την αυτοπεποίθησή τους.

Για να μπορέσει όμως ένα παιδί να έχει ανεξαρτησία, άποψη και αυτοπεποίθηση πρέπει προηγουμένως να έχει αρχές και ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορεί να κινείται εύκολα και με ασφάλεια.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας είναι ότι πειθαρχία δε σημαίνει τιμωρία, σημαίνει καθοδήγηση. Να εκπαιδευτούμε πρώτα εμείς -γιατί πώς αλλιώς- να δίνουμε στα παιδιά τα εργαλεία που χρειάζονται για να μαθαίνουν να φέρονται σωστά. Η τιμωρία για μια κακή συμπεριφορά τις περισσότερες φορές φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να τον διατάζουν και να τον τιμωρούν. Πόσο μάλλον σε ένα παιδί ή σε έναν έφηβο!

Στόχος είναι το παιδί να μάθει να κάνει τη σωστή επιλογή την ώρα που καθόμαστε στο οικογενειακό τραπέζι για να φάμε, την ώρα που πρέπει να μελετήσει για το σχολείο, στις συναναστροφές του με συνομήλικους και ενήλικες, στο σχολείο και σε κάθε περίσταση.

Ο τρόπος που θα το πετύχουμε αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που ξεκινά από εμάς τους ίδιους.

Επειδή πριν πειθαρχήσουμε τα παιδιά μας καλό είναι να σκεφτούμε…

Αλήθεια. Πόσο πειθαρχημένος είμαι εγώ;

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα σκέφτομαι την ώρα που τρέχω το τελευταίο ζορισμένο χιλιόμετρο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

 

 

 

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.