Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα

Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα

Η δροσερή βουτιά στα νερά της θάλασσας είναι μία απόλαυση που όλοι αγαπάμε και περιμένουμε. Υπάρχουν όμως κάποιοι δυσάρεστοι “κίνδυνοι” που παραμονεύουν.

Εκεί λοιπόν που κολυμπάς αμέριμνος και χαλαρός απολαμβάνοντας τις διακοπές σου, μπορεί ξαφνικά να αισθανθείς έναν αφόρητο πόνο σε κάποιο μέρος του σώματος σου μαζί με πολύ έντονο κάψιμο.

Φυσικά αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για τσούχτρα!

Τώρα; Τι κάνω;

Καταρχάς ψυχραιμία… εάν δεν είσαι αλλεργικός τότε ο αφόρητος πόνος που αισθάνεσαι είναι φυσιολογικός και δεν πρέπει να σε πανικοβάλλει γιατί θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα

Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

-Βγες από την θάλασσα έτσι ώστε να ελέγξεις το σημείο όπου έχει αφήσει η τσούχτρα τα πλοκάμια της γεμάτα με δηλητήριο.

-Έπειτα θα πρέπει να τα αφαιρέσεις. Αλλά προσοχή όχι με γυμνά χεριά γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σου και θα ερεθιστείς και εκεί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσιμπιδάκι ή πιστωτική κάρτα. Μην τρομάξεις με τον πολύ έντονο και κόκκινο ερεθισμό που θα δεις.

-Ρίξε άφθονο θαλασσινό νερό, προσοχή όμως σε καμία περίπτωση μη ρίξεις πόσιμο νερό της βρύσης. Όταν τα μικροσκοπικά αγκάθια (κεντριά) της μέδουσας/τσούχτρας που μπαίνουν στο δέρμα με το τσίμπημα έρθουν σε επαφή με γλυκό νερό, τότε απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο (γιατί σπάνε όσα δεν είχανε σπάσει) και ο ερεθισμός και ο πόνος θα γίνουν πιο έντονοι.

-Στη συνέχεια βάλε επάνω κάτι παγωμένο ώστε να περιοριστεί ο ερεθισμός, το πρήξιμο και ο πόνος. Μπορείς να βάλεις πάγο ή παγωμένο μπουκάλι ή παγωμένη κομπρέσα.

-Αν έχεις μαζί σου, για τέτοιες περιπτώσεις, κάποια κορτιζονούχα κρέμα τότε θα αλείψεις στο σημείο. Αν έχουν κολλήσει πλοκάμια μπορείς να βάλεις θαλασσινό νερό με σόδα στο σημείο, για να σταματήσει η εισχώρηση της νευροτοξίνης στο σώμα.



-Αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη θα πρέπει να πάρεις αντισταμινικά χάπια για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα. Αλλά γενικά αν δεις ότι η έκταση είναι εξαιρετικά μεγάλη (μισό πόδι, μισό χέρι) και δεν μπορείς να πας άμεσα σε γιατρό, κάλεσε το 166.

-Τις επόμενες ημέρες πρέπει να καθαρίζεις την πληγή σου με νερό και να βάζεις κάποια αντιβιοτική κρέμα.

Τι συμβαίνει όταν σε τσιμπάει τσούχτρα;

Τα πλοκάμια της τσούχτρας όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, απελευθερώνουν την τοξική ουσία. Η οποία δημιουργεί όλο αυτό τον ερεθισμό, το πρήξιμο και τον πόνο. Όλα αυτά υποχωρούν με την εφαρμογή των παραπάνω.

Αν όμως δεν υποχωρήσουν, θα πρέπει να μεταφερθείς σε κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας όπου ίσως σου χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης.



Κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, είναι να έχεις αλλεργία στο τοξικό τσίμπημα της τσούχτρας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πας οπωσδήποτε στο νοσοκομείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δε γνωρίζεις για πιθανή αλλεργία αλλά νιώθεις ζάλη, ναυτία, δύσπνοια, χαμηλή πίεση και ταχυκαρδία, τότε και πάλι θα πας αμέσως σε γιατρό.

Πώς ξεχωρίζω όμως την τσούχτρα;

Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Από τα 250 είδη μεδουσών όμως που υπάρχουν, μόνο τα 70 είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Και τα ονομάζουμε τσούχτρες για τους επίπονους λόγους που είπαμε.

Δεν είναι λοιπόν τσούχτρες όλες οι μέδουσες.

Αλλά όλες οι τσούχτρες είναι μέδουσες.



Μία από τις πιο γνωστές μέδουσες που συναντάμε στις δικές μας θάλασσες, η μέδουσα “γυαλί” δεν έχει ενοχλητικό για τον άνθρωπο τσίμπημα και μπορεί μάλιστα να μην το αντιληφθούμε κιόλας.

Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα
Μέδουσα γυαλί

Ενώ η πιο κοινή μέδουσα που είναι τσούχτρα στις ελληνικές θάλασσες είναι η “Pelagia noctiluca”. Αυτή ζει στην ανοιχτή θάλασσα και έχει αυξηθεί η εμφάνιση της.

Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει τσούχτρα
Pelagia noctiluca

Δυστυχώς το διάφανο ή πολύ ανοιχτό χρώμα που έχουν, μας δυσκολεύουν να τις εντοπίσουμε ώστε να αποφύγουμε μία τόσο επίπονη εμπειρία. Οι τσούχτρες γενικά ζούνε σε ανοιχτές θάλασσες, όμως μεταφέρονται στις παραλίες με τα ρεύματα και τους ανέμους. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλες τις θάλασσες.

Τώρα που έμαθες τα βήματα και γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις αν σε τσιμπήσει τσούχτρα, μοιράσου το και με άλλους και σου εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να τα κάνεις πράξη.

Αλήθεια ξέρεις ποιο τελείως φυσικό “φάρμακο” ενδείκνυται για το τσίμπημα της μέλισσας και του κουνουπιού;

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like