Τι προσφέρει ένα κατοικίδιο στο παιδί και πως επιδρά στη ζωή του;

Γράφουν και αναλύουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 του Μαζί για το Παιδί

Ένα κατοικίδιο μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα παιδί και να δείχνει την αγάπη του χωρίς να βάζει όρους. Να υποστηρίζει χωρίς να κρίνει. Να είναι παρών όταν θα εκφράσει τα συναισθήματα του το παιδί, χωρίς να του απαντήσει πως θα έπρεπε να αισθάνεται ή να πράξει. Η ύπαρξη του κατοικίδιου είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που θα σταθεί το παιδί τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους γύρω του. Ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι δίνει την αίσθηση της συντροφικότητας και της ασφάλειας μειώνοντας τη μοναξιά που μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί.

Η συναισθηματική νοημοσύνη

Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά στη συναισθηματική νοημοσύνη ενός παιδιού. Πως αισθάνεται μια γάτα αν τη χαϊδέψεις κόντρα στο τρίχωμά της; Πως αισθάνεται ο σκύλος όταν δε του δίνεις σημασία; Αν τον αφήσεις νηστικό; Πως είναι όταν σου «ζητάει» να παίξεις και εσύ δεν ανταποκρίνεσαι; Το παιδί μαθαίνει πως μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος και ποιες είναι οι ανάγκες ή οι επιθυμίες του. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και μαθαίνει πώς να τις ιεραρχεί σε σχέση με τις δικές του.

Η φροντίδα

Φυσικά το να μπορεί να φροντίσει ένα παιδί κάποιον που το έχει ανάγκη, μπορεί να συμβάλει και στη φροντίδα του ίδιου του εαυτού. Κι όταν μιλάμε για φροντίδα εννοούμε τόσο τα πρακτικά ζητήματα, όπως παραδείγματος χάρη είναι η καθαριότητα, το φαγητό. Αλλά και πιο λεπτά ζητήματα όπως είναι η ψυχική υγεία του παιδιού.

Τι προσφέρει ένα κατοικίδιο στο παιδί και πως επιδρά στη ζωή του;

Οι κοινωνικές δεξιότητες

Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες φροντίδας ενός κατοικίδιου ζώου, το παιδί αντιλαμβάνεται  τις προσωπικές του ευθύνες, τη διαχείριση του χρόνου του, την έννοια του προγράμματος. Επίσης, σημαντική είναι η συνεισφορά και στις κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί μέσα από την επαφή με άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, στην καθημερινή βόλτα, αν μιλάμε για σκύλο.

Η φυσική δραστηριότητα

Το παιχνίδι είναι ακόμα μια προσφορά του κατοικίδιου προς το παιδί. Πόσο σημαντική είναι η φυσική παρουσία στο παιχνίδι, η αλληλεπίδραση, το άγγιγμα, το να γνωρίζει το παιδί τα όρια του σώματός του, πόση δύναμη θα ασκήσει. Πόσο σημαντικό είναι να σηκωθεί από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και να παίξει. Μέσα στους τόσο γρήγορους ρυθμούς η δικαιολογία είναι πολλές φορές ότι οι χρόνοι των παιδιών δεν ταυτίζονται. Μπορεί το κατοικίδιο να είναι συντροφιά στο παιχνίδι και όταν οι φίλοι δεν είναι διαθέσιμοι ή όταν δεν υπάρχει ο χρόνος; Η επαφή με το ζώο ενισχύει προάγει την άσκηση και τη φυσική κατάσταση, καθώς δίνει ευκαιρίες στο παιδί να κινηθεί αρκετά μέσω του παιχνιδιού, αλλά και της βόλτας.

Τα πολύτιμα μαθήματα ζωής

Ο κύκλος της ζωής, η γέννηση, η ανάπτυξη, η απώλεια είναι ένα ακόμα πολύτιμο μάθημα στη ζωή ενός παιδιού. Προϋπόθεση φυσικά οι γονείς να το χειριστούν με ειλικρίνεια και τρόπο αντίστοιχο με τα γεγονότα και όχι με ψέματα και ανακρίβειες. Οι οποίες περισσότερο θα δυσκολέψουν το παιδί.

Συνολικά, είναι πολλά τα οφέλη της επαφής με ένα κατοικίδιο ζώο, πάντα όμως με την ορθή παρέμβαση από τη μεριά της οικογένειας. Αν η οικογένεια δεν είναι σε ετοιμότητα ή πρόθυμη να επεξεργαστεί τον τρόπο που έχει να χειριστεί ζητήματα που θα προκύψουν στη συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο, τότε αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Άρα χρειάζεται μια πραγματική αξιολόγηση των δυνατοτήτων της οικογένειας και όχι υπερεκτίμηση τους.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.