Τι σχέση μπορεί να έχει η γυναικεία ψήφος με την έμμηνο ρύση;

 

Καμία, θα απαντούσε κάποιος βιαστικά.

 

Κι όμως! Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Νέα Ημέρα» στις 20 Μαρτίου του 1928 «η γυναικεία ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον», για τον απλούστατο λόγο ότι η γυναίκα έχει περίοδο.

 

Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες κατοχυρώθηκε με το νόμο 2159 στις 28 Μαΐου του 1952. Πριν φθάσουμε όμως στο σημείο να αναγνωρίσουμε ως χώρα αυτό που σήμερα φαντάζει αυτονόητο, η πρώτη πρόταση για ψήφο των γυναικών έφτασε στη Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1921 από τον τότε πρωθυπουργό Γούναρη, αλλά απορρίφτηκε προκαλώντας βίαιες αντιδράσεις. Η πρόταση επέστρεψε το 1924 και μετά από (μόλις;;;) πέντε χρόνια διαμάχης, υπερψηφίστηκε. Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου του 1930 αναγνωρίστηκε το δικαίωμα μόνο του εκλέγειν για τις Ελληνίδες.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαμάχης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Ημέρα» ένα άρθρο, ο συντάκτης του οποίου μιλάει για επιστημονικά δεδομένα, τα οποία μάλιστα έφτασαν στο σημείο να συζητηθούν και μέσα στη Βουλή, και τα οποία καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ψηφίζουν αφού έχουν περίοδο και τις μέρες εκείνες βρίσκονται σε πνευματική και συναισθηματική ανισορροπία. Ο αξιολάτρευτος αυτός άντρας προχωράει ακόμη παραπέρα και αναφέρει ότι νεότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή η ανισορροπία δεν υφίσταται μόνο κάποιες, αλλά όλες τις ημέρες του μήνα και χειροτερεύει με την ηλικία.

 

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Ημέρα» στις 20 Μαρτίου του 1928:

«…Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Νεώτεραι και ακριβέστεραι έρευναι καταδείκνυσιν ότι ου μόνον ωρισμένας ημέρας, αλλά δι’ όλου του μηνός τελούσιν άπαντα τα θήλεα εις πνευματικήν και συναισθηματικήν ανισορροπίαν, τινά δε μετρίαν, τα πλείστα δε σφοδροτάτην και ακατάσχετον, άτε και παντοιοτρόπως εκδηλουμένων και κλιμακουμένων συν τω χρόνω… Επειδή εν τούτοις αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθή ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον.»

 

Νομίζω πως τελικά βρήκαμε που οφείλεται η σημερινή πολιτική κατάσταση!

 

Στην περίοδο!!!

psifos-gynaikes

psifos

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.