Τι σημαίνουν οι ήχοι που ακούει το αγέννητο μωρό σου;

Μιλάς στο αγέννητο μωρό σου; Τι ακούει άραγε και τι σημαίνουν αυτοί οι ήχοι;

Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος συχνά μιλούσα αυθόρμητα στα μικρά μου.

Είχα ακούσει ότι τα έμβρυα έχουν τη δυνατότητα να ακούν φωνές και ήχους. Με συμβούλευαν μάλιστα να ακούω χαλαρωτική μουσική επειδή “θα έκανε καλό στο μωρό”.

Όμως μέχρι τότε δεν ξέραμε τι επίδραση θα είχε αυτό το γενικό και αόριστο «κάνει καλό στο μωρό».

Είναι εφικτό να βοηθηθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού τροποποιώντας την ένταση του ήχου που φτάνει στο έμβρυο; Ή αλλάζοντας το είδος της μουσικής που ακούει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;

Τα έμβρυα είναι σε θέση να ακούν ήχους που περνούν από την κοιλιά της μητέρας τους ενώ βρίσκονται στη μήτρα. Ένα έμβρυο όχι μόνο μπορεί να ακούει ήχους από τον έξω κόσμο. Αλλά και να αποτυπώνει αυτά που άκουσε και να τα αντιλαμβάνεται ακριβώς όπως ένα μωρό που έχει ήδη γεννηθεί.

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα μωρά είναι σε θέση να θυμούνται συγκεκριμένους ήχους που άκουσαν ενώ ήταν στη μήτρα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, πραγματοποίησε μια μελέτη που άνοιξε έναν εντελώς νέο κόσμο. Η μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα εγκύων γυναικών που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένους ήχους. Μόλις γέννησαν τα μικρά τους, επέστρεψαν για να ακούσουν τους ίδιους ήχους. Μόνο που αυτή τη φορά είχαν τα μωρά τους στην αγκαλιά τους και όχι στην κοιλιά τους.

Τα αποτελέσματα συγκλόνισαν τους ερευνητές. Ο εγκέφαλος των βρεφών αντέδρασε στους ίδιους ήχους που είχαν ακούσει ενώ βρίσκονταν μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους.

Σε τι ωφελεί να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο;

«Εάν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η γλώσσα από πολύ νωρίς, ίσως μια μέρα μπορέσουμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις για μωρά με μη φυσιολογική ανάπτυξη», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές έπαιξαν ορισμένους ήχους με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιώντας διάφορους τόνους. Αυτά τα μωρά επέστρεψαν για να ακούσουν τους ίδιους ήχους που τους άκουγαν ως έμβρυα. Τότε τα κύματα που δημιουργήθηκαν από αυτούς τους ήχους προκάλεσαν μια έντονη αντίδραση στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με άλλα μωρά που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοιους ήχους ενώ ήταν στη μήτρα.

Αυτή είναι μια μεμονωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ μικρή ομάδα μητέρων. Όμως κάνει ξεκάθαρο το ότι τα μωρά είναι σε θέση να κατανοήσουν τους ήχους που ακούνε μέσα από την κοιλιά της μητέρας τους.

Αυτό δημιουργεί ερωτήματα όπως:

Είναι δυνατόν να ξεκινήσει η ανάπτυξη της γλώσσας ενός παιδιού ενώ είναι ακόμα μέσα στη μήτρα της μητέρας του; Η ακρόαση ορισμένων ήχων έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού; Μπορούν να αποφευχθούν κάποιες ασθένειες με την έκθεση του εμβρύου σε συγκεκριμένους ήχους;

Σου φαίνονται περίεργα αυτά τα ερωτήματα; Και όμως. Έχουν βάση.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα για την ανάπτυξη των φυτών. Δύο ίδιοι σπόροι φυλάσσονται σε διαφορετικούς χώρους και έχουν πρόσβαση στην ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός, νερού, αέρα και εδάφους.

Η μόνη διαφορά είναι η μουσική η οποία παίζεται για μια ώρα καθημερινά μόνο στο ένα φυτό, όχι στο άλλο.

Τα φυτά που «άκουγαν» μουσική, αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από εκείνα που δεν «άκουγαν».

Οι ήχοι, οι μελωδίες, η μουσική, έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο σε φυτά που δεν μπορούν καν να ακούσουν, αλλά απλώς αισθάνονται τις δονήσεις που δημιουργούνται από τα κύματα. Τότε μπορούμε να φανταστούμε τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού.

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας αν θέλετε στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr