Στεγνωτήριο αγάπη μου! Tips και μυστικά για το στεγνωτήριο

Αν ψάχνεις να αγοράσεις στεγνωτήριο αλλά δε ξέρεις από πού να ξεκινήσεις ή αν είσαι νέα στο σπορ και δε ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τότε αυτό πρέπει να το διαβάσεις!

Δε θα στο κρύψω!

Εργαζόμενη μάνα με 2 μικρά παιδιά – χειμώνας και χωρίς στεγνωτήριο; Καλή τύχη!

Κάπως έτσι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και για εμάς και ξεκίνησα την έρευνα μου αμέσως ώσπου αγόρασα πρόσφατα το επιθυμητό! Το στεγνωτήριο! Το αγαπώ! Θα σε κατατοπίσω σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία.

Ποιο στεγνωτήριο να διαλέξω; Τι πρέπει να προσέξω;

Θα έχεις ακούσει ότι τα στεγνωτήρια καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Όμως η σωστή επιλογή θα σε απαλλάξει από αυτό το άγχος. Η ετικέτα ενεργειακής κλάσης που έχουν όλες οι συσκευές πλέον θα σε βοηθήσει να καταλάβεις σε τι επίπεδα οικονομίας θα κινηθείς.

Σκέψου ότι το στεγνωτήριο θα το έχεις πολλά χρόνια οπότε το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας του αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής του.  Ψάξε συσκευές μεταξύ Α++ και Α+++. Οι Α+++ είναι σαφώς ακριβότερες από όλες τις υπόλοιπες αλλά επενδύεις στην μακροχρόνια οικονομία.

Η ίδια ετικέτα σου δείχνει επίσης την ετήσια κατανάλωση ενέργειας (εκφρασμένη σε kWh/έτος) αλλά και το μέγιστο θόρυβο που κάνει το στεγνωτήριο.

Στεγνωτήριο αγάπη μου! Tips και μυστικά για το στεγνωτήριο

Στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας αντί για αντιστάσεις

Όποια συσκευή έχει αντιστάσεις καίει ρεύμα σαν τρελό! Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας όμως δε θερμαίνουν τον αέρα με θερμαντικές ράβδους (αντιστάσεις). αλλά χρησιμοποιούν αντλία θερμότητας. Αυτό το εξάρτημα συντηρεί και επαναχρησιμοποιεί το θερμό αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ενέργειας για τον επόμενο κύκλο στεγνώματος. Κοινώς πιο οικονομικό στέγνωμα.

Στεγνωτήριο συμπύκνωσης υδρατμών

Τα στεγνωτήρια αυτά δε χρειάζονται τον έξτρα σωλήνα εξαγωγής αέρα στην ατμόσφαιρα, γιατί η υγρασία που εξάγεται από την πλύση συλλέγεται σε ένα δοχείο το οποίο αδειάζεις στο τέλος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο πραγματικά όπου θέλεις! (αρκεί να έχει ρεύμα)

Extra tip 1: Διάλεξε ένα στεγνωτήριο που να παίρνει τουλάχιστον ένα κιλό περισσότερο από το πλυντήριο σου. Πχ αν έχεις 8κιλο πλυντήριο διάλεξε 9κιλο στεγνωτήριο. Έχε υπόψη σου ότι όλα τα προγράμματα δεν παίρνουν τα αναγραφόμενα κιλά ρούχων! Το δικό μου παίρνει 8 κιλά μόνο στο πρόγραμμα με τα βαμβακερά. Σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα παίρνει πολύ λιγότερα!

Και ωραία το πήρα. Που να το τοποθετήσω που δεν έχω χώρο;

Αυτή ήταν η δική μου απορία. Συγκεκριμένα το στεγνωτήριο μέχρι να βρει τη θέση του στο μικρό σπίτι μας έκοβε βόλτες στο σαλόνι, στη κρεβατοκάμαρα και τέλος στο μπαλκόνι. Ώσπου ήρθαν τα πολύ μεγάλα κρύα και η απόδοση του έπεσε κατακόρυφα! Με πιο απλά λόγια δε μπορούσε να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία στον εξωτερικό χώρο και τα ρούχα δε στέγνωναν!

Οι δυο πιο αποδεκτές λύσεις για σπίτια με περιορισμένο χώρο για εμένα είναι 2.

#1. Πάνω στο πλυντήριο. Λειτουργεί σε πολλά σπίτια και επειδή βρίσκονται στο μπάνιο και τα δυο, βγάζεις τα ρούχα από το πλυντήριο και τα βάζεις κατευθείαν στο στεγνωτήριο. Όμως και πάλι αυτή δεν ήταν εφικτή λύση για το δικό μας χώρο.

Στεγνωτήριο αγάπη μου! Tips και μυστικά για το στεγνωτήριο

#2. Έξω στο μπαλκόνι. Δεδομένου όμως ότι οι συσκευές αυτές δεν προορίζονται για εξωτερικό χώρο επομένως μπορεί να χαλάσουν αλλά και δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε, η λύση που καταφύγαμε εμείς ήταν… η μόνωση! Έφτιαξε ο Husband μια ντουλάπα με θήκη για το στεγνωτήριο και μόνωσε εκείνη τη περιοχή. Έπειτα από τεστ που κάναμε με υγρόμετρο και θερμόμετρο η υγρασία και η θερμοκρασία ήταν κάτι περισσότερο από κατάλληλες!

Και φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή 2 σε 1, πλυντήριο στεγνωτήριο μαζί, την οποία άλλοι λατρεύουν και άλλοι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι. Είναι μια πραγματικά βολική λύση όταν έχεις έλλειψη χώρου αλλά εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες της οικογένειας και τη συσκευή που θα προτιμήσεις.

Μόλις πήρα στεγνωτήριο αλλά τα ρούχα μου δε βγαίνουν όπως περίμενα! Τι κάνω λάθος;

Τις πρώτες φορές που χρησιμοποίησα το στεγνωτήριο ήθελα να κλάψω. Έκανα τόση έρευνα, έδωσα τόσα λεφτά, πού είναι τα στεγνά μου ρούχα; Δεν τα θέλω νωπά! Τα θέλω ΣΤΕΓΝΑ! «Θα το βρεις» μου έλεγαν οι μάστερ του στεγνωτηρίου και όντως το βρήκα!

Νο1!!! Καταρχήν ξεκοκάλισα το manual και το ίδιο σου συστήνω να κάνεις και εσύ!

Μέσω πολλών δοκιμών βρήκα το κατάλληλο πρόγραμμα που να με ικανοποιεί σε έναν αποδεκτό χρόνο (αναγράφεται πάνω στο στεγνωτήριο ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί) και ρυθμίζω επιπλέον το επίπεδο στεγνώματος που θέλω.

*Διάβασε επίσης-> Φτιάξε σπιτικό – φυσικό μαλακτικό ρούχων

Extra tip 2: Σούπερ δοκιμασμένο tip που δεν αλλάζω με τίποτα, να βάζεις πάντα μια αφράτη ολόστεγνη πετσέτα μαζί με τα βρεγμένα ρούχα! Θα τραβήξει την έξτρα υγρασία και θα βοηθήσει τα ρούχα να στεγνώσουν πιο γρήγορα!clothes and towels in the dryer. Fresh, clean and ready to fold

Οικονομία στο σιδέρωμα

Είχα ακούσει ότι τα ρούχα από το στεγνωτήριο… δεν τα σιδερώνεις! Hooray! Όμως τις πρώτες φορές χμμ, δεν ήταν ακριβώς έτσι οπότε και εκεί έπρεπε να βρω το κόλπο. Έτσι άρχισα να ενεργοποιώ την επιλογή «Λιγότερο τσαλακωμένα» στο πλυντήριο μου.

Την ίδια επιλογή βάζω και στο στεγνωτήριο. Αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο στο να αποθηκεύεις τα ρούχα σου κατευθείαν στη ντουλάπα χωρίς σιδέρωμα! (μην έχεις αυταπάτες ότι θα βγαίνουν τζι τζι όπως όταν τα σιδερώνεις, όπως νόμιζα εγώ! Αλλά έχουν μια πολύ ανεκτή εμφάνιση.) Προσοχή όμως! Θα πρέπει να τα βγάλεις αμέσως από το στεγνωτήριο και να τα διπλώσεις.Extra tip 3: Αν βάλεις dryer balls ή πιο απλά μπαλάκια του τένις θα δεις ότι τα ρούχα θα γίνουν πιο απαλά και αφράτα με φυσικό τρόπο! Ειδικότερα οι πετσέτες σου θα γίνουν πιο αφράτες και μαλακές από ποτέ ( με σούπερ έξτρα όγκο!)

Έχεις ακόμη αμφιβολίες για το αν πρέπει να επενδύσεις σε ένα στεγνωτήριο ή όχι; Ένα θα σου πω. Αν και το έχω λίγο καιρό, ήδη απορώ πως ζούσα χωρίς αυτό τόσα χρόνια!Αν έχεις και εσύ κάποιο tip ή θέλεις να μας δώσεις τα φώτα σου για το στεγνωτήριο μη ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο εδώ ή να στείλεις e-mail στο [email protected]

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο!  Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

7 Σχόλια

 1. Μπορείς να βάλεις μικρές μπάλες από αλουμινόχαρτο στο στεγνωτήριο για να μην ηλεκτρίζουν τα ρούχα στο τέλος. Θα κάνουν λίγο θόρυβο αλλά ηλεκτρισμός μηδέν. Το κάνω καιρό τώρα και ησύχασα.

  • Αλήθεια; Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!
   Να ακόμα ένα ωραίο tip λοιπόν! Σε ευχαριστούμε

 2. Καλημέρα!! Πολύ όμορφο και χρήσιμο το άρθρο σου!!! Επειδή ενδιαφέρομαι κι εγώ να βάλω στεγνωτήριο στο μπαλκόνι, ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κλπ.);;;;; Για να δω πως θα φτιάξουμε τη μόνωση που χρειάζεται.. Ευχαριστώ!

  • Liza Reply

   Καλημέρα Βίκυ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου! Λοιπόν το δικό μου ήταν οκ στη θερμοκρασία περίπου που έχει το σπίτι δηλαδή πάνω κάτω στους 22 βαθμούς και υγρασία να μην ξεπερνάει το 50%. Εκεί δουλεύει τέλεια! Προσπαθείς δηλαδή να προσομοιώσεις την κατάσταση του σπιτιού γιατί στην πραγματικότητα το μηχάνημα έχει φτιαχτεί για να δουλεύει σε εσωτερικό χώρο, όχι εξωτερικό.

 3. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο, πρόσφατα αγόρασα στεγνωτήριο αφού η μεγάλη κόρη μου ξεκίνησε σχολείο και η μικρή είναι νεογέννητη, με αποτέλεσμα συνέχεια να λερώνεται με γάλα και γουλίτσες! Συν ότι μένω βόρεια Ελλάδα, που σημαίνει πολύ κρύο και σχεδόν καθημερινή βροχή τον χειμώνα..εε δεν γινόταν να απλώνω άλλο έξω και να παρακαλάω μη βρέξει για να απλώσω!!!!
  Πέρα από το ότι και εμείς καταλήξαμε να το έχουμε πάνω από το πλυντήριο λόγω χώρου, δεν μπορούσα να βγάλω τα ρούχα χωρίς να είναι τελείως τσαλακωμένα. Όντως θέλει πολύ καλό διάβασμα το manual και πολύ πειραματισμός για να βρεις το ιδανικό πρόγραμμα!

 4. Ανδρονίκη Reply

  Καλησπέρα .θέλω να βγάλω και εγώ το στεγνωτηριο στο μπαλκόνι…ήθελα να ρωτήσω όταν λέτε ντουλάπα με μόνωση τι ακριβώς έβαλε?

 5. Γεωργια Reply

  Καλησπέρα και από μένα, πολύ κατατοπιστικες οι πληροφορίες. Εγώ αποφάσισα να το αγοράσω όταν ήμουν έγκυος στο 4ο παιδί (τώρα είναι 5) και ειλικρινά δεν ξέρω τι έκανα τόσα χρόνια χωρίς αυτό. Αφού όταν με ψάχνανε στο σπίτι ήμουν πάντα σε μια βεράντα και απλωνα ή μάζευα ρούχα.
  Το τρίπτυχο των ηλεκτρικών συσκευών που πρέπει να έχει μια εργαζόμενη μαμά είναι πλυντήριο ρούχων – πιάτων και στεγνωτηριο.
  Περιμένω όταν έρθει στην αγορά και το σιδερωτηριο που βάζεις τα ρούχα και αυτό τα σιδερωνει και τα διπλώνει!Εσύ τι γνώμη έχεις γι’ αυτό;

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.