Το απόλυτο τεστ του γάμου είναι το «Μένουμε σπίτι»

Ώρες που βρισκόμασταν τις καθημερινές πριν την καραντίνα: Περίπου 2 ή 3.

Ώρες που βρισκόμαστε τώρα λόγω καραντίνας: 24/7

Οοοκ! Μας ήρθε λίγο απότομο! Το «Μένουμε σπίτι» δεν μας προειδοποίησε για το όσα θα συνειδητοποιούσαμε. Μένουμε σπίτι μαζί, όλη μέρα, κάθε μέρα, 24/7. Εδώ και πολλές μέρες και από ότι φαίνεται για ακόμη περισσότερο.

Σε ρώτησα και προχθές. Πόσο «προγραμματισμένοι» είμαστε για κάτι τέτοιο; Θέλω να πω, η γενιά μας έχει μάθει αλλιώς. Σωστά; Να βρισκόμαστε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα. Όχι από τότε που παντρευτήκαμε. Αλλά από ελεύθεροι ακόμη, δεν έχει υπάρξει περίοδος στη ζωή μας που έχουμε βρεθεί πιότερο από τώρα!

Να μου το θυμηθείς. Αυτό θα γίνει case study για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι σύμβουλοι γάμου του μέλλοντος θα λένε «Θα κάνουμε το coronavirus quarantine τεστ του 2020». Πάρε το ζευγάρι, βάλτο σε καραντίνα για 1800 χρόνια και όποιος βγει ζωντανός θα έχει περάσει το τεστ.

Έχουμε άπειρες ώρες να ανακαλύψουμε ο ένας τον άλλο από την αρχή. Ξανά συστηνόμαστε βρε αδερφέ. Μέσα στην καραντίνα. Και όσο να πεις σοκάρομαι όταν μαθαίνω μετά από 10 χρόνια κοινής συμβίωσης ότι δεν έχεις ιδέα που έχουμε τις πετσέτες. Τις πετσέτες ρε φίλε! Αντιλήφθηκα ότι επί δέκα συναπτά έτη, φρόντιζα εγώ πάντα να έχεις τις αφράτες, μοσχομυριστές πετσέτες δίπλα στη μπανιέρα. Δεν αναρωτήθηκες ποτέ που μπορεί να υπάρχουν αυτές. Ή να τις ανακαλύψεις έστω τυχαία!

Έχω λοιπόν άπειρο, άπλετο, υπερβολικά πολύ χρόνο να το επεξεργαστώ με κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό μου. Να το μελετήσω, να το γυροφέρω, και να θυμηθώ και εκείνο το ψυχρό μήνυμα που μου είχες στείλει το 2003. Αίσχος εκείνο το μήνυμα! Και εννοείται να σου θυμώσω! Είμαι τόσα χρόνια η δουλάρα σου και δεν το κατάλαβα;

Παραγνωριστήκαμε μου φαίνεται με αυτό το «Μένουμε σπίτι»!

Καθώς διπλώνω ρούχα και βγάζω φωτιές από τα ρουθούνια μου θυμωμένη, αποφασίζω να σου την πω. Σε ψάχνει το βλέμμα μου από το χολ και χμμ, πουλάκι μου, εδώ είσαι, ακούω τη φωνή σου, τώρα θα τα ακούσεις.

Και σε βρίσκω στην κουζίνα… Να πλένεις ξανά τα πιάτα… Γυρνάς, με βλέπεις και φωτίζεται το πρόσωπο σου αμέσως. Χαμογελάς. Και εγώ γυρνάω το βλέμμα μου και βλέπω τα παιδιά. Κάθονται περιέργως πανήσυχα και τρώνε το σνακ που τους ετοίμασες. Με κοιτάνε και εκείνα.

Το απόλυτο τεστ του γάμου είναι το «Μένουμε σπίτι»

Και εκείνη τη στιγμή από κόκκινη ξαναγίνομαι ροζ. Σαν να έριξε κάποιος νερό στη φωτιά. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα δύο πράγματα:

Πρώτον. Το ότι δεν ήξερες «που έχουμε τις πετσέτες» είναι κάτι που ήξερα μάλλον από πάντα. Δεν ανακάλυψα τώρα ότι η γη γυρίζει. Αλλά τώρα έχω το χρόνο να το επεξεργαστώ. Η καραντίνα σου δίνει άπειρο χρόνο σκέψης. Εννοείται ότι θα εξετάσεις εξονυχιστικά όλα όσα κάνουν καρουζέλ στο μυαλό σου. Και μάλλον, λόγω της ψυχολογικής φόρτισης των γεγονότων που ζούμε, θα σε αφήσουν με ένα αίσθημα περίεργο. Εμένα συνήθως θυμού.

Δεύτερον. Είναι οκ. Κάποια πράγματα τα αναλαμβάνω εγώ και κάποια άλλα τα αναλαμβάνεις εσύ. Μέσα στο σπίτι. Και μέσα στο γάμο μας. Είναι οκ. Δεν ξέρεις που έχουμε τις πετσέτες γιατί δε θέλεις. Είναι οκ. Εγώ πάλι δεν θέλω να έχω καμία επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, οπότε το έχω αφήσει όλο πάνω σου. Είναι οκ.

Ναι, το «Μένουμε σπίτι» μάλλον είναι το απόλυτο τεστ του αιώνα για τον γάμο. Θα δοκιμαστούμε και θα αναμετρηθούμε. Θα σκοτωθούμε και θα ξαναγαπηθούμε.

Και τα αποτελέσματα του τεστ θα φανούν στο τέλος της καραντίνας.

Μέχρι τότε δεν ξεχνιόμαστε, μένουμε σπίτι. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας minimum 20 δευτερόλεπτα. Δεν τα βάζουμε στο πρόσωπο μας. Καθαρίζουμε συχνά επιφάνειες. Όταν βγαίνουμε έξω τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας και τις αποστάσεις. Βάζουμε σε τάξη τις σκέψεις μας.

Και όταν όλο αυτό τελειώσει, τότε… Για να μάθεις τι θα γίνει τότε, θα πρέπει να διαβάσεις το άρθρο «Όταν όλο αυτό τελειώσει»

Λίζα

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Write A Comment