Το να έχεις αδερφή σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Αν έχεις αδερφή όπως και εγώ ξέρεις πως είναι να σε βγάζει από τα ρούχα σου και την ίδια στιγμή να είναι η κολλητή σου. Αν έχεις αδερφή σε μια αγαπημένη οικογένεια – ακόμη και αν είναι εντελώς δυσλειτουργική, έχεις ήδη μάθει πολλά για τον κόσμο, τον εαυτό σου και τη ζωή.

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που αποδεικνύουν ότι είναι προνόμιο να έχεις αδερφή.

-Ενισχύει την αυτοεκτίμηση σας

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Οικογενειακής Ψυχολογίας έδειξε ότι μια αδελφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Brigham Young University διαπίστωσαν ότι οι αδελφές προστατεύουν τα αδέλφια τους από την «αίσθηση της μοναξιάς, της ενοχής, και του φόβου».

«Γνωρίζουμε ότι οι αδελφές παίζουν ρόλο στην προαγωγή της θετικής ψυχικής υγείας. Και αργότερα στη ζωή κάνουν συχνά περισσότερα για να διατηρήσουν τις οικογένειες σε επαφή μετά τον θάνατο των γονιών».

Το να έχεις αδερφή σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

-Σας κάνει πιο συμπονετικούς

Μια μελέτη του Brigham Young University ανακάλυψε ότι η ύπαρξη μιας αδελφής μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευγενικό, πιο δοτικό άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδελφές προωθούν θετικές κοινωνικές συμπεριφορές, όπως συμπόνια και αλτρουισμό. Κάτι που δε μπορεί να συμβεί με τις γονικές σχέσεις όσο αγαπημένοι και αν είσαστε.

«Ακόμα κι αν οι αδερφές μαλώνουν, εφ ‘όσον αγαπιούνται, το θετικό θα κερδίσει. Οι καυγάδες τους μάλιστα ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους. Πολύ σημαντική δεξιότητα για τη μετέπειτα ζωή τους.» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Laura Padilla-Walker.

-Σας βοηθά να έχετε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους

Μια αδελφή μπορεί να σας διδάξει πολλά για την επίλυση συγκρούσεων, την ενσυναίσθηση και την φροντίδα των άλλων. Εφόσον έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε τη «μαχητική» αδερφή σας, ξέρετε να χειρίζεστε πολύ καλύτερα σκληρά επιχειρήματα ή τσακωμούς. Από την άλλη πλευρά ένας μικρότερος αδερφός που είναι ανασφαλής ή χρειάζεται καθοδήγηση μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ενθουσιώδης και ευαισθητοποιημένος σε άλλους.

5 λόγοι που τα παιδιά χρειάζονται τα ξαδέρφια τους

-Γίνεστε καλύτεροι στην επικοινωνία

Η έρευνα εντόπισε ότι τα αγόρια που μεγάλωσαν με αδελφές είναι καλύτεροι στην επικοινωνία με τις γυναίκες από εκείνους που μεγάλωσαν ως μοναχοπαίδια ή μόνο με αδερφούς. (Αυτό ισχύει και αντίστροφα.)

-Μια αδελφή σας διδάσκει να είστε ανεξάρτητοι, φιλόδοξοι, πιο ισορροπημένοι

Μια έρευνα του 2009 που διενήργησαν βρετανοί ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ulster, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν τουλάχιστον μία αδελφή ήταν πιο αποφασισμένοι και πιο ανεξάρτητοι από εκείνους που μεγάλωσαν με αδελφούς.

Η ίδια έρευνα, διαπίστωσε ότι οι αδελφές μπορούν να βοηθήσουν τα αδέλφια τους να είναι πιο ισορροπημένοι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με τουλάχιστον μια αδελφή ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα δύσκολα ζητήματα στη ζωή τους και είχαν λιγότερο άγχος.

Γιατί άραγε αυτό συμβαίνει σε όσους έχουν αδερφές και όχι αδερφούς; Όλα έχουν να κάνουν με την έκφραση συναισθημάτων. Οι γυναίκες ανοίγουν κανάλια επικοινωνίας και εκφράζονται καλύτερα. Η έκφραση συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική για την καλή ψυχολογική υγεία και το να έχεις αδερφή βοηθάει σε αυτό.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Ελεύθερη Μετάφραση huffpost.com/Επιμέλεια κειμένου: Λίζα Καβακοπούλου

Write A Comment