Το πιο απίστευτο νηστίσιμο τσουρέκι του Άκη

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν είχα σκοπό να το φτιάξω. Δεν είχα σκοπό να το ανεβάσω καν στο e-mama.gr. Δεν είχα ιδέα για τι τσουρέκι μιλάμε! Άλλωστε έχω συνταγή για το πιο αφράτο σούπερ τσουρέκι που θα το βρεις εδώ-> Το πιο αφράτο – κορδονάτο τσουρέκι, που μένει φρέσκο για μέρες! 

Όμως ήθελα να κάνω και ένα νηστίσιμο τσουρέκι και αυτό ήταν το καταλληλότερο γιατί διάβασα πολλά θετικά σχόλια. Το έκανα. Και έπαθα πλάκα! Όχι μόνο δε θυμίζει νηστίσιμο, αλλά η γεύση του είναι πλούσια και ελαφριά ταυτόχρονα!

Είναι πανεύκολο και γρήγορο. Οι δικές μου σημειώσεις σύμφωνα με τις δικές μου γνώσεις στα τσουρέκια είναι οι εξής:

✔Η συνταγή λέει να το κάνουμε στο μίξερ με γάντζο για ζυμάρι. Εγώ δεν είχα και το ζύμωσα στο χέρι, όχι πάνω από ένα λεπτό. Και όμως! Έκανε περισσότερες ίνες ακόμη και από αυτές που έδειξε ο Άκης στην εκπομπή του! Οπότε αν δεν έχεις, ζύμωσε το λίγο στο χέρι, μια χαρά!

✔Θα πάρει ένα αρκετά σκούρο χρώμα, μην τρομάξεις. Δε θα καεί. Όμως για να μη σκουρύνει πολύ στο κάτω μέρος, αντί για ταψί χρησιμοποίησε λαδόκολλα πάνω στη σχάρα του φούρνου. Έτσι έκανα και εγώ και βγήκε τέλειο και από κάτω.

✔Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Στον δικό μου χρειάστηκε να ανεβάσω λίγο τη θερμοκρασία και να το αφήσω λίγα λεπτά παραπάνω. Προσάρμοσε το στο δικό σου φούρνο.

✔Το τσουρέκι είναι νηστίσιμο και vegan (αν δε χρησιμοποιήσεις το μέλι στην επικάλυψη)

Εφοδιάσου τα υλικά και ξεκίνα γιατί σου λέω ότι θα ενθουσιαστείτε οικογενειακώς!

Υλικά:

Για το προζύμι

10 γρ. μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

140 γρ. νερό χλιαρό

Για το τσουρέκι

700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (δες τα συστατικά του, ιδανικά να έχει 14gr πρωτεΐνη)

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

¼ κ.γ. μαστίχα

½ κ.γ. μαχλέπι

¼ κ.γ. κάρδαμο (αλλιώς λέγεται και κακουλέ)

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 γρ. χυμό πορτοκάλι

120 γρ. σπορέλαιο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

1 κ.σ. νερό

1 κ.σ. κοφτή μέλι

40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Φτιάξτο!

Για το προζύμι

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Αν θες μπορείς να δεις και την εκπομπή πως το φτιάχνει ο Άκης. Σίγουρα θα σε βοηθήσει.

Για το τσουρέκι

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.

Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία  λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.

Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.

Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.

Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Καλό Πάσχα!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment