Το σώμα της μαμάς είναι ένα σφουγγάρι – Άκουσε το

Όταν μια μαμά λέει ότι είναι κουρασμένη, το εννοεί. Να ξέρεις. Το εννοεί. Με όλη την έννοια.

Η κούραση που νιώθει μια μαμά δεν είναι μόνο σωματική.

Η κούραση που νιώθει μια μαμά είναι αυτή της ξεκάθαρης, απόλυτης εξάντλησης.

Επειδή το σώμα μιας μαμάς… δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σφουγγάρι.

Απορροφά τα πάντα που συμβαίνουν γύρω της. Τις ευθύνες που έχει ή υποτίθεται ότι έχει. Και εκείνες που πρέπει να φέρνει σε πέρας. Ξέρεις ότι αν ρίξεις έναν κύλινδρο σε κατηφόρα αυτός δεν μπορεί να σταματήσει μόνος του; Έτσι είναι και η μαμά. Τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω της δεν μπορεί απλά να τα αγνοήσει.

Το σώμα της μαμάς είναι ένα σφουγγάρι μέσα σε μια πλημμύρα συναισθημάτων. Τα οποία δεν μπορεί να προβλέψει πολλές φορές και δεν μπορεί να τα αποτρέψει.

Ενοχή.

Φόβος.

Αγωνία.

Πόνος στην καρδιά.

Μοναξιά.

Σύγκριση.

Έρχεται η στιγμή που το σώμα της μαμάς αρχίζει να φωνάζει.

Η στιγμή που αρχίζει να πονάει κάθε κύτταρο του σώματος αυτού. Η στιγμή που νιώθει ότι θα μπορούσε να κοιμηθεί για μια εβδομάδα, αλλά και πάλι δεν θα ήταν αρκετό.

Η πλάτη της πονάει συχνά. Τα γόνατά της τρέμουν επίσης συχνά. Τα χέρια της είναι σκασμένα και τραχιά. Οι ώρες κάτω από το νερό πολλές. Καθαρισμός, σκούπισμα, πλύσιμο, απολύμανση. Τα απορροφάει όλα…

Το σώμα της μαμάς κουβαλάει και φροντίζει τόσο πολύ τα σώματα άλλων, ώστε ξεχνάει να φροντίσει το δικό της. Τα μάτια της μαμάς είναι πάντα στεγνά γιατί είναι πολλές ώρες ανοιχτά.

Απορροφά τόσα πολλά το σώμα της μαμάς. Και έρχεται λοιπόν το σημείο που το φορτίο της μαμάς γίνεται πολύ βαρύ. Το σημείο που είναι υπερβολικά κουρασμένη. Πόσο αντέχει να απορροφήσει ένα σφουγγάρι άραγε; Και όταν έρχεται αυτή η στιγμή πιάνουμε το πολύτιμο σφουγγάρι μας που έκανε τόση δουλειά για εμάς και το στύβουμε απαλά.  Να φύγει το έξτρα φορτίο. Και να του αφήσουμε λίγο χρόνο να στεγνώσει, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για να απορροφήσει ξανά.

Ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουμε και με τη μαμά λοιπόν.

Όταν μια μαμά λέει ότι είναι κουρασμένη, το εννοεί. Να ξέρεις. Το εννοεί.

Αν σου πει ότι είναι κουρασμένη σημαίνει ότι πάλεψε αρκετά πριν στο πει. Απορρόφησε ήδη πολλά. Γιατί η μαμά απλά συνηθίζει να κουβαλάει το φορτίο, χωρίς να ζητάει από κανέναν να πάρει το δικό της.

Όταν μια μαμά λέει ότι είναι κουρασμένη, το εννοεί. Να ξέρεις.

Δεν χρειάζεται ερωτήσεις.

Δεν χρειάζεται σχόλια.

Απλώς χρειάζεται κάποιον να κάνει κάτι για χάρη της. Να τη «στύψει» και να πάρει το φορτίο της.

Και μόνο που ξέρει η μαμά ότι υπάρχει κάποιος να μοιραστεί το βαρύ φορτίο μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Στο κουρασμένο σώμα της, στην καρδιά και την ψυχή της…

Όταν μια μαμά λέει ότι είναι κουρασμένη, το εννοεί…

Ελεύθερη μετάφραση από το κείμενο της Elizabeth Spenner

Λίζα

Κοινοποίησε λοιπόν αυτό το ισχυρό μήνυμα για να το μοιραστείς με άλλες μαμάδες που θα σε καταλάβουν!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr