Το χάδι βοηθάει στη μάθηση

Ένα άγγιγμα μπορεί να κάνει θαύματα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μπορεί να σταματήσει τον πόνο. Νέα έρευνα, όμως, έφερε στο φως ακόμη μία θεραπευτική του ιδιότητα: το χάδι ενισχύει τη μάθηση στα παιδιά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι η τακτική των γονέων να μιλάνε στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα αγγίζουν και να τα γαργαλάνε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα νήπια, καθώς τα βοηθά να αναγνωρίζουν ευκολότερα λέξεις μέσα στη ροή του λόγου και κατά συνέπεια τα ωθεί να μιλήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας 4 μηνών. Οι επιστήμονες τα έβαλαν να ακούσουν δύο φορές το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα. Την πρώτη φορά και ειδικότερα στο άκουσμα συγκεκριμένων λέξεων οι ερευνητές έπιαναν τα γόνατα των μωρών. Τη δεύτερη φορά οι ειδικοί, αντί για τα μωρά, ακουμπούσαν το πρόσωπό τους και πιο συγκεκριμένα το φρύδι ή το μάγουλό τους.

Αυτό που παρατηρήθηκε από το πείραμα είναι ότι τα παιδιά κατά το πρώτο άκουσμα του μηνύματος τα μωρά κατάφεραν να απομονώσουν τις λέξεις εκείνες που άκουγαν τη στιγμή που ένιωθαν το χάδι στο γόνατό τους. Αντίθετα, τη δεύτερη φορά δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια λέξη μέσα από τη ροή του μηνύματος.

«Στο παρελθόν είχαμε εξετάσει το ρόλο που παίζει το άγγιγμα στη φυσική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δεν είχαμε ασχοληθεί με το αν επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης. Με την παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη μεταχειρίζονται τα χάδια σαν να σχετίζονται με ό,τι ακούνε. Το άγγιγμα, το χάδι πράγματι μπορεί να έχει επίπτωση στην εκμάθηση νέων λέξεων», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Seidl, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις επικοινωνιακές επιστήμες του Πανεπιστήμιου Purdue.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Πηγή:vita.gr

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! (όπως πχ η σπανακόπιτα). Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες, τον 6 ετών Mini Me (Θάνο) και τον 2 ετών Mini Me Junior (Φοίβο). Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει! Θα με βρεις στα άρθρα και τις φωτογραφίες του e-mama.gr, στα social media, στην επικοινωνία! :)

2 Σχόλια

  1. Elefteria Bogioglou Reply

    Τι τρυφερή εικόνα! Σίγουρα το χάδι βοηθάει στη μάθηση και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Write A Comment