Τρίτη και 13, η γρουσούζικη

Τρίτη και 13 σήμερα! Ελπίζω να μην πιστεύεις σε προλήψεις. Φτου φτου, μακριά από εμάς τέτοια πράγματα, χτύπα ξύλο, κουνήσου και απ’ τη θέση σου!!

Είμαι σίγουρη πως ως λογικό ον γελάς με αυτές τις δεισιδαιμονικές ανοησίες. Αλλά καλού κακού δεν περνάς κάτω από σκάλα και φτύνεις τον κόρφο σου αν δεις πρωί πρωί μαύρη γάτα, ενώ πολλές φορές ο πονοκέφαλός σου οφείλεται σε μάτι και μάλιστα κακό.

Τρίτη και 13 σήμερα και κακά τα ψέματα δεν είναι και το καλύτερο μας. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, θεωρείται γρουσούζικη η Παρασκευή και 13 και είμαι σίγουρη πως έχουν τους λόγους τους. Στην Ελλάδα, σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες και σε αρκετές ακόμη, θεωρούμε την Τρίτη και 13 καταραμένη μέρα και όχι τυχαία.

triti1
χαχαχαχα!!!

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Για πολλούς η γκαντεμιά αυτής της ημέρας οφείλεται στην πτώση της Κωνσταντινούπολης κατά την τέταρτη σταυροφορία, η οποία έγινε την Τρίτη στις 13 Απριλίου του 1204, ενώ ακολούθησε η Άλωση από τους Οθωμανούς, επίσης την Τρίτη, στις 29 Απριλίου του 1453 (ενώ αν προσθέσεις τους αριθμούς 1+4+5+3=13!!). Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με τον καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλεξιάδη, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτή η μέρα θεωρείται γρουσούζικη από πολύ πιο παλιά.

Η Τρίτη συνδέεται με τον Άρη, το θεό του πολέμου, από τον οποίο παίρνει και το όνομα της σε πολλές Ευρωπαϊκές γλώσσες. Martes στα ισπανικά ή Mardi στα γαλλικά, η Τρίτη είναι μια μέρα που σχετίζεται με τον πόλεμο και επομένως δε μπορεί να είναι τυχερή.

Από την άλλη ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η πιο προφανής αιτία είναι το γεγονός πως χαλάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12, καθώς δώδεκα ήταν οι μαθητές του Χριστού, δώδεκα τα Ευαγγέλια, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα οι Ολύμπιοι Θεοί. Επίσης δώδεκα οι μήνες, δώδεκα οι ώρες, δώδεκα τα ζώδια. Φυσικά έχει ειπωθεί πως επειδή στο Μυστικό Δείπνο υπήρχαν 12 συνδαιτυμόνες, αυτό οδήγησε στο θάνατο του Ιησού. Ακόμη και στις κάρτες Ταρώ, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στις περισσότερες χώρες τα κτίρια δεν έχουν όροφο με τον αριθμό 13, ενώ στα ξενοδοχεία δε βρίσκεις ποτέ το δωμάτιο 13.

Πάντως στις περισσότερες χώρες του κόσμου η Παρασκευή και 13 είναι η αποφράδα ημέρα, πιθανόν επειδή αυτήν την ημέρα νικήθηκε το Τάγμα των Ναϊτών το 1307 από το βασιλιά Φίλιππο της Γαλλίας. Στην Κίνα και την Ιαπωνία φοβούνται τον αριθμό 4, που στη γλώσσα τους προφέρεται παρόμοια με το «πεθαίνω». Στην Ιταλία από την άλλη, απεχθάνονται τον αριθμό 17, με αποτέλεσμα η Alitalia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας να μην έχει τη σειρά 17 στα καθίσματα της.

Υπερβολικοί; Έτσι νομίζεις. Δες τι είχε τραβήξει η Μπεάτα Ασημακοπούλου από το Νίκο Σταυρίδη στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Τρίτη και 13»…

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.