Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προ των πυλών, πολλές από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωπες με το δίλημμα: “τσάντα με ροδάκια ή τσάντα πλάτης”.

Πριν από 2 χρόνια, όταν ο μεγάλος μου γιος πήγε στην Πρώτη Δημοτικού, επέλεξα μια τσάντα με ροδάκια, ενώ φέτος που ο μικρός μου γιος θα πάει Πρώτη, διάλεξα μια σάκα πλάτης τόσο γι’ αυτόν όσο και για τον μεγάλο – εννοείται πως το σχέδιο της τσάντας ήταν καθαρά δική τους υπόθεση. Θα σου εξηγήσω λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής, έχοντας σχηματίσει πλέον μια σφαιρική εικόνα, αφού πρώτα σου αναλύσω τα χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής σχολικής τσάντας.

Τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά της σωστής σχολικής τσάντας

Η σχολική τσάντα ας πούμε ότι είναι ένα είδος επένδυσης, καθώς κοστίζει αρκετά και συνοδεύει τα παιδιά καθημερινά στο σχολείο για τουλάχιστον 2 χρόνια. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διαλέξουμε μια ποιοτική τσάντα, τόσο για λόγους υγείας των παιδιών μας όσο και για οικονομικούς λόγους.

Μια σωστή σχολική τσάντα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Σωστό μέγεθος ώστε να χωράει όλα τα απαραίτητα, αλλά να μην είναι πολύ μεγάλη ή βαριά για να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη του παιδιού.
  • Δυο λουριά και όχι ένα που περνιέται χιαστί πάνω από τον ένα ώμο. Τα δύο λουριά βοηθάνε στη σωστή κατανομή του βάρους και στους δύο ώμους.
  • Λουριά με ενίσχυση και επένδυση, ώστε να μην μπαίνουν βαθιά μέσα στο δέρμα του παιδιού.  • Λουριά με δυνατότητα αυξομείωσης ώστε να ρυθμίζονται στο σωστό ύψος της πλάτης. Η τσάντα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην πλάτη του παιδιού και όχι χαμηλά, γιατί σε αυτή την περίπτωση αναγκάζει το παιδί να σκύβει προς τα μπροστά για να ισορροπήσει.
  • Επένδυση στην πλάτη για μια πιο σωστή εφαρμογή στο σώμα του παιδιού.
  • Αρκετές τσέπες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πέρα από τη διευκόλυνση στην οργάνωση των βιβλίων και των άλλων σχολικών ειδών που κουβαλάει το παιδί, οι πολλές τσέπες βοηθάνε σε μια πιο σωστή κατανομή του βάρους στο σώμα του παιδιού, αρκεί βέβαια να γεμίζονται ομοιόμορφα.
  • Ανθεκτικό υλικό. Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά οι κακουχίες που υφίστανται οι καημένες οι τσάντες στο σχολείο δεν περιγράφονται! • Αδιαβροχοποιημένο ύφασμα.
 • Σκούρο χρώμα ή τουλάχιστον όχι πολύ ανοιχτόχρωμο. Τα λόγια είναι περιττά νομίζω.

Τσάντα με ροδάκια

  • Η τσάντα με ροδάκια ή τρόλεϊ αποτελεί την ιδανική επιλογή όταν η μεταφορά του παιδιού από και προς το σχολείο γίνεται με τα πόδια. Το παιδί δεν κουβαλάει καθόλου βάρος και δεν επιβαρύνεται καθόλου η σπονδυλική του στήλη.
  • Η τσάντα με ροδάκια επιβάλλεται να είναι καλής ποιότητας διαφορετικά δε θα αντέξει ούτε μια σχολική χρονιά, καθώς κακοποιείται πολύ περισσότερο από μια τσάντα πλάτης.
  • Τα ροδάκια πρέπει να βοηθάνε στο εύκολο σπρώξιμο, κάτι που μπορείς – μάλλον – να καταλάβεις με μια δοκιμή στο κατάστημα, αλλά μην είσαι και σίγουρη! • Οι άκρες της πρέπει να είναι πλαστικοποιημένες γιατί φθείρονται κατά το σπρώξιμο. Η τσάντα του Μάνου τρύπησε παρόλη την πλαστικοποίηση!
 • Η τσάντα με ροδάκια πρέπει οπωσδήποτε να έχει ύφασμα που να καλύπτει τις ρόδες για τις φορές που το παιδί θα αναγκαστεί να την κουβαλήσει στην πλάτη, λόγω βροχής ή ανεβαίνοντας τις σκάλες στο σχολείο.
Τα μειονεκτήματα:
 1. Η τσάντα με ροδάκια είναι πολύ πιο βαριά από την τσάντα πλάτης, οπότε τις φορές που θα θέλει ή θα χρειάζεται να την κουβαλήσει το παιδί στην πλάτη  – που πίστεψε με είναι αρκετές – η πλάτη του επιβαρύνεται με το διπλάσιο βάρος.
 2. Χαλάει πολύ πιο γρήγορα.
 3. Δεν πλένεται στο πλυντήριο, κάτι που θα σε απασχολήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Καθώς σέρνεται μονίμως στο έδαφος. Εγώ την έπλενα στο μπαλκόνι με το λάστιχο και αγανάκτησα!
 4. Μεταφέρει βρωμιά μέσα στο σπίτι.
 5. Είναι αρκετά πιο ακριβή, ακόμα και όταν μιλάμε για την ίδια μάρκα και το ίδιο σχέδιο.Τσάντα πλάτης

 • Η τσάντα πλάτης ή σάκα αποτελεί την ιδανική επιλογή όταν η μεταφορά από και προς το σχολείο γίνεται με αυτοκίνητο.
 • Είναι πολύ πιο ελαφριά για τις περιπτώσεις που το παιδί την κουβαλάει στην πλάτη. Για να ανέβει ή να κατέβει τις σκάλες του σχολείου.
 • Πλένεται στο πλυντήριο και δεν σου λερώνει το σπίτι με λάσπες.
 • Αντέχει περισσότερο καθώς δεν σέρνεται.
 • Πιάνει λιγότερο χώρο.

Όπως σου είπα εγώ φέτος, έχοντας πλέον την εμπειρία, επέλεξα τσάντα πλάτης και για τον Μάνο και για τον Φάνη μια και εμείς πηγαίνουμε στο σχολείο συνήθως με το αυτοκίνητο. Προτίμησα λοιπόν την πιο ελαφριά και πρακτική επιλογή της σάκας, διαλέγοντας φυσικά σωστές, με ποιοτικά χαρακτηριστικά τσάντες.

***Διάβασε επίσης: Πρώτη δημοτικού: 9 πολύτιμες συμβουλές

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.