Βακτήρια συνδέονται με πρόωρο τοκετό

Πάνω από ένα στα 10 παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτό οδηγεί στο θάνατο, αφού ένα εκατομμύριο πρόωρα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Βέβαια οι αιτίες του πρόωρου τοκετού είναι πολλές και διαφέρουν στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως και να έχει πάντως, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες, αλλά τα νέα που έρχονται είναι ελπιδοφόρα.

 

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 2014, στο BBC News.

 

Μια από τις κύριες αιτίες του πρόωρου τοκετού – όταν δηλαδή τα νερά σπάνε πολύ νωρίς, οδηγώντας σε τοκετό – μπορεί να είναι συγκεκριμένα βακτήρια, σύμφωνα με ερευνητές.

Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάγνωση και την πιθανή θεραπεία σε γυναίκες που διατρέχουν τον κίνδυνο ενός πρόωρου τοκετού, λέει μια αμερικάνικη ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα βακτήρια οδηγούν στην λέπτυνση των μεμβρανών που περιβάλλουν το μωρό, οδηγώντας σε ρήξη.

Η πρώιμη ρήξη των μεμβρανών προκαλεί το ένα τρίτο όλων των πρόωρων γεννήσεων.

Οι μεμβράνες που δημιουργούν το σάκο που κρατάει το έμβρυο, συνήθως σπάνε κατά την έναρξη της γέννας.

Αν τα νερά σπάσουν πριν το μωρό θεωρηθεί τελειόμηνο, ο ιατρικός όρος που περιγράφει την κατάσταση είναι πρόωρη πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (PPROM).

Αν αυτό συμβεί νωρίς, πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις, μπορεί – αλλά όχι πάντα – να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Ερευνητές του Duke University School of Medicine ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό βακτηρίων στα σημεία όπου υπήρχε ρήξη των μεμβρανών, τα οποία και προκαλούν την λέπτυνση και κατ’ επέκταση το σχίσιμο της μεμβράνης.

Αν τα βακτήρια είναι όντως η αιτία και όχι το αποτέλεσμα της πρόωρης ρήξης των μεμβρανών, ίσως να είναι πιθανή η ανάπτυξη νέων θεραπειών ή διάγνωσης σε γυναίκες που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας μελετητής Amy Murtha, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής στο Duke University School of Medicine, λέει: “Για παράδειγμα, αν θεωρήσουμε ότι συγκεκριμένα βακτήρια συνδέονται με την πρόωρη ρήξη των μεμβρανών, μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτά τα βακτήρια στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί, με αντιβιοτικά και να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού.

“Η έρευνα που έχει γίνει απέχει ακόμη αρκετά από αυτό το σημείο, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται στη μαιευτική.»

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα μεμβρανών σε 48 γυναίκες, οι οποίες είχαν μόλις γεννήσει, συμπεριλαμβανομένων κάποιων με πρόωρη πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (PPROM), κάποιων με πρόωρο τοκετό που οφείλονταν σε άλλους λόγους και κάποιων με μωρά που γεννήθηκαν τελειόμηνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βακτήρια υπήρχαν σε όλες τις μεμβράνες, αλλά όσο πιο μεγάλος ήταν ο αριθμός τους, τόσο πιο λεπτές ήταν οι μεμβράνες, ειδικά στις γυναίκες με πρόωρη πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (PPROM).

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Dr Patrick O’Brien, του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, είπε ότι είναι ήδη γνωστό εδώ και κάποιο καιρό ότι η μόλυνση από βακτήρια είναι υπεύθυνη για την πρόωρη πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (PPROM) σε κάποιες γυναίκες.

Ερωτώμενος είπε στο BBC News: «Εδώ και πολύ καιρό υποπτευόμαστε και γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια εμπλέκονται στον πρόωρο τοκετό σε πολλές γυναίκες. Αυτό που πραγματικά πρέπει να καταλάβουμε τώρα είναι το λεπτομερή μηχανισμό με τον οποίο τα βακτήρια κάνουν τα νερά να σπάνε.»

Ο Duncan Wilbur, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του φιλανθρωπικού οργανισμού πρόωρου παιδιού Bliss του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε κάθε έρευνα που θα μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες της πρόωρης γέννας και να εντοπίσουμε τις γυναίκες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και περαιτέρω έρευνα χρειάζεται να γίνει ώστε να βρούμε θεραπείες που θα οδηγήσουν στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού.»

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://www.bbc.co.uk/news/health-25651684

” target_blank=”true”]Μετάφραση[/dt_button]

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.