Και να σκεφτεί κανείς ότι δε μου αρέσει καθόλου η προστακτική, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση “η άσκηση πρέπει να μπει στη ζωή σου”.

Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία που ακούω από μαμάδες όταν συζητάμε για τις συνήθειες τους όσον αφορά στην άσκηση και την υγιεινή ζωή είναι “δεν προλαβαίνω”. “Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τον εαυτό μου”.

Αμέσως μετά ακολουθεί το γνωστό “δε μου αρέσει η γυμναστική”.

Κι αν σου έλεγα ότι τα παιδιά σου ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια το παράδειγμά σου;

Κι αν σου έλεγαν οι επιστήμονες υγείας ότι για κάθε λεπτό άσκησης που κάνεις αυξάνεται ο χρόνος δραστηριότητας των παιδιών σου;

Γυμνάσου για το καλό των παιδιών σου και τέρμα οι δικαιολογίες

Πόσο σημαντικό είναι να ασκούνται τα παιδιά;

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε εσφαλμένα ότι τα παιδιά είναι δραστήρια από τη φύση τους και ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να τα ωθήσουμε σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Λίγοι γνωρίζουμε όμως ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να περνούν 3 ώρες κάθε μέρα κάνοντας κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας (ελαφριάς, μέτριας και έντονης έντασης). Από αυτές τις 3 ώρες η 1 ώρα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση.

Δυστυχώς περισσότερα από τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν πλησιάζουν καν τον επιθυμητό στόχο. Η άσκηση στην προσχολική και παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, κάτι που θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους. Η έλλειψη άσκησης από τα παιδιά συνδέεται με παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακά νοσήματα και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις. Αντίθετα η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την ψυχική τους υγεία μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα να αναπτύξουν στην ενήλικη ζωή τους ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Επιπλέον τα παιδιά που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Πόσο σημαντικό είναι να ασκείται η μαμά;

Όσο λιγότερο δραστήρια είναι μια μαμά τόσο λιγότερο δραστήρια είναι τα παιδιά της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα τα παιδιά γίνονται τόσο πιο δραστήρια όσο πιο υψηλά έχει η μητέρα την άσκηση στις προτεραιότητές της.

Και δυστυχώς για εμάς τις μαμάδες, αλλά από ότι φαίνεται και για τα παιδιά μας, μια άλλη έρευνα μας εφιστά την προσοχή, αποδεικνύοντας ότι πλέον οι μαμάδες έχουν πολύ πιο “καθιστική” ζωή απ’ ότι 45 χρόνια πριν και ασκούνται πολύ λιγότερο όταν γίνονται μητέρες. 

Ευτυχώς όμως σε αυτή, αλλά και σε άλλες έρευνες οι επιστήμονες υγείας τονίζουν ότι εμείς οι μαμάδες ουσιαστικά είμαστε οι “πρέσβειρες” της καλή υγείας της οικογένειας μας και ειδικά των μικρών παιδιών. Το να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε έναν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής θα μας αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Ακριβώς τόσα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειας μας!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θεωρήσεις ότι προσφέρεις χρόνο στην οικογένεια σου, περιορίζοντας τον χρόνο που θα μπορούσες να διαθέσεις στην άσκηση, σκέψου πόσο ουσιαστικός είναι στα αλήθεια αυτός ο χρόνος και γυμνάσου. Και να είσαι σίγουρη ότι τα οφέλη από τη δική σου γυμναστική είναι “κληρονομικά”.

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας fitmamaδες για να κάνουμε μαζί το ταξίδι προς ένα πιο υγιές σώμα και να υποστηρίζουμε η μια την άλλη!.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

1 Comment

  1. Άλλη μια ανάρτηση που πρέπει να τυπώσω για να την διαβάζω όταν νιώθω ότι χάνω τον δρόμο μου… Ευτυχισμένη υγιής μαμά, ευτυχισμένα με υγεία παιδάκια!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.