Αυτά που δεν ξέρετε για το απείθαρχο παιδί

 

Μια μαμά που το παιδάκι της έχει ΔΕΠΥ, μιλάει για τα “ατίθασα, άγρια, απείθαρχα” παιδιά. Ή τουλάχιστον για εκείνα που φαίνονται κάπως έτσι στους υπόλοιπους. Τι κρύβεται όμως πίσω από ένα “απείθαρχο” παιδί; Ποια είναι όλα αυτά που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;

Το έχετε δει στο εστιατόριο να φωνάζει και να ενοχλεί αγενέστατα τους υπόλοιπους πελάτες. Είναι εκείνο το παιδί που από την πρώτη μέρα στο σχολείο κουνιέται συνεχώς και περιστρέφεται, ενώ εσείς σκέφτεστε «Αχ Θεέ μου, ας μην κάτσει δίπλα στο παιδί μου!». Είναι το παιδί που δεν θέλετε να καλέσετε στο πάρτι του παιδιού σας. Που στην προπόνηση ποδοσφαίρου, σας κάνει να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο μπήκαν στον κόπο οι γονείς του να τον φέρουν. Αφού είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται. Στο σούπερ μάρκετ είναι το παλιόπαιδο που σας κάνει να σκεφτείτε ότι οι γονείς του δεν του έχουν μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για αυτό το άγριο, ατίθασο, απείθαρχο παιδί.

Δεν ξέρετε ότι από τότε που ήταν μόλις 2 ετών οι γονείς του λάμβαναν καθημερινά σημειώματα από τη δασκάλα του παιδικού σταθμού που έλεγαν:

«Κατά την ώρα του παραμυθιού σήμερα, το παιδί σας έτρεχε γύρω γύρω σε όλο το δωμάτιο αντί να κάτσει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά στο χαλάκι»

«Το παιδί σας σήμερα ήταν πολύ άτακτο κατά την ώρα του ύπνου και δεν άφησε τα υπόλοιπα παιδιά να κοιμηθούν».

«Το παιδί σας δεν τελείωσε σήμερα καμία εργασία του».

Δεν ξέρεις ότι την πρώτη φορά που η ανήσυχη μητέρα του μοιράστηκε τους προβληματισμούς της γι αυτό με τους κοντινούς της ανθρώπους η απάντηση τους ήταν:

«Είναι φυσιολογικό για την ηλικία του».

«Όλα τα αγόρια έτσι κάνουν».

«Είναι απλά επειδή είναι πολύ έξυπνος και βαριέται τα συνηθισμένα»

αυτά που δεν ξέρετε για το απείθαρχο παιδί-αντιμετώπιση

Δεν ξέρετε ότι στην πρώτη σχολική Χριστουγεννιάτικη γιορτούλα που συμμετείχε, χώθηκε στο πίσω πίσω μέρος για να φαίνεται όσο γίνεται λιγότερο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς του δεν έχουν ούτε ένα στιγμιότυπο στην κάμερα με το παιδί τους στην πρώτη του γιορτή. Όχι ότι υπήρχε κάτι αξιομνημόνευτο για να θυμάται η οικογένεια από εκείνη τη μέρα. Αντί να τραγουδά τα τραγούδια με τα υπόλοιπα παιδάκια, για τα οποία είχε κάνει άπειρες πρόβες, εκείνο χοροπηδούσε, χτυπιόταν και έκανε περίεργες γκριμάτσες.

Δεν ξέρετε ότι στη σχολική γιορτή στα προνήπια, είπε στο μικρόφωνο το ποιηματάκι του καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο παιδί, η μαμά του ξέσπασε σε δάκρυα όχι από περηφάνια, αλλά από ανακούφιση.

Δεν ξέρετε ότι στο νηπιαγωγείο παραλίγο να αποβληθεί εξαιτίας μιας «κακής» συνήθειας να τραβάει πράγματα. ‘Όταν τράβηξε απρόσεκτα το λαστιχένιο ζωνάρι μιας συμμαθήτριας του και εκείνη ούρλιαξε γιατί φοβήθηκε ότι ήθελε να δει το εσώρουχο της. Και η μαμά του έπρεπε να του εξηγήσει για τα «μέρη που δεν αγγίζουμε», παρόλο που το παιδί δεν είχε ιδέα ότι έκανε κάτι ακατάλληλο.

Δεν ξέρετε ότι οι γονείς του απείθαρχου μικρού χούλιγκαν ούτε καν ήξεραν ότι το «ΔΕΠΥ» (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) υπάρχει όντως. Θεωρούσαν αυτάρεσκα ότι ήταν μια δικαιολογία λόγω της αδυναμίας των γονέων των απείθαρχων παιδιών,  μάλλον γονείς πολύ τεμπέληδες ή ανόητοι για να αποκτήσουν τον έλεγχο του παιδιού τους.

αυτά που δεν ξέρετε για το απείθαρχο παιδί -ΔΕΠΥ

Δεν ξέρετε ότι η μητέρα του έχει αγοράσει και διαβάσει πολλά βιβλία- και όχι μόνο για την ΔΕΠΥ. Βιβλία για την ανατροφή των «πεισματάρικων» παιδιών, βιβλία σχετικά με την πειθαρχία, βιβλία για την γλώσσα της αγάπης. Μήπως δεν του έδωσε αρκετή αγάπη και έγινε άγριος και απείθαρχος; Ή μήπως θα μπορούσε να τον «θεραπεύσει» με αγάπη;

Δεν ξέρετε ότι οι γονείς αυτού του παιδιού διατηρούν ένα εξαιρετικά δομημένο περιβάλλον αγάπης, διαπαιδαγώγησης και ενθάρρυνσης στο σπίτι τους.

Δεν ξέρετε ότι όταν η μητέρα του «ατίθασου» παιδιού λέει σε κάποιον ότι μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει φάρμακα για τη ΔΕΠΥ του παιδιού της  και ο κάποιος της λέει «Καλά κάνετε, γιατί να του δώσετε ναρκωτικά;». Τότε η μητέρα του πρέπει να θυμάται οπωσδήποτε να μην πει τίποτα σε αυτό το πρόσωπο σε περίπτωση που τελικά επιλέξουν να δώσουν φάρμακα στο παιδί, γιατί θα πιστέψει ότι όντως του δίνουν ναρκωτικά.

Δεν ξέρετε ότι ο πατέρας του παιδιού λατρεύει το ποδόσφαιρο και ήθελε πολύ να κλωτσήσει την μπάλα μερικές φορές με το γιο του στο γρασίδι. Ακόμα και αν ο γιος του προτιμάει να παίζει με τη σκιά του στο γήπεδο και να ξαπλώνει στο γρασίδι. Το πηγαίνει στο ποδόσφαιρο γιατί ελπίζει ότι κάποια μέρα θα υπάρξει πρόοδος.

Δεν ξέρετε ότι το παιδί είναι πάντα ο ανεπιθύμητος στα πάρτι, ενώ ο ίδιος θέλει απεγνωσμένα να συμμετέχει σε αυτά.

Δεν ξέρετε ότι η μητέρα του υπενθυμίζει ξανά και ξανά στον εαυτό της ότι η ΔΕΠΥ είναι πραγματικά μια διαταραχή, μια ανισορροπία των ορμονών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το άτομο να μην είναι σε θέση να διακρίνει ποια πράγματα στο περιβάλλον του, είναι σημαντικά και ποια θα πρέπει να είναι αγνοούνται. Για αυτό το παιδί, ένα χορταράκι στο γήπεδο είναι εξίσου άξιο προσοχής όσο η μπάλα ποδοσφαίρου που έρχεται στο κεφάλι του.

Δεν ξέρετε ότι οι γονείς του αγωνίζονται καθημερινά δείχνοντας κατανόηση ότι το παιδί τους έχει μια επιβεβαιωμένη διαταραχή, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι πρέπει να απαιτούν την τήρηση των κανόνων και να του διδάξουν πώς να χωρέσει σε μια κοινωνία που έχει μηδενική υπομονή για ανθρώπους σαν κι αυτόν.

Δεν ξέρετε ότι ακόμα κι αν η μητέρα του προσπαθεί πολύ για να γυρίσει τη ΔΕΠΥ σε κάτι θετικό, αυτό το παιδί καταλαβαίνει ότι είναι διαφορετικό και φώναζει «Μισώ τη ΔΕΠΥ! Προσεύχομαι στο Θεό να πάρει τη ΔΕΠΥ μου και δεν το κάνει!»

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα παιδί να τρέχει ατίθασα, τραβώντας από το χέρι μια καταβεβλημένη μαμά με πρησμένα μάτια, απλά να θυμάστε: Μπορεί να υπάρχουν πολλά που δεν ξέρετε…

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Δεν επιτρέπεται όμως η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

3 Σχόλια

  1. ω ναι! πολλα δυστυχως και το εχουμε και στο δικο μας περιβαλλον με παιδι που αγωνιζεται παρα πολυ για την κοινη αποδοχη και οχι μονο. Υπεροχη η αναρτηση!

  2. Όντως έτσι είναι, πολλά που μπορεί να μην ξέρουμε ή να μην καταλαβαίνουμε για αυτά τα παιδιά. Αυτό ήταν θυμάμαι και το θέμα της πτυχιακής μου στη σχολή τότε.

  3. παιδια ειναι αυτο που θελουν ειναι αγαπη κ πειθαρχια..
    Κ εγω ημουνα ενα τετοιο παιδακι ξερω απο μεσα το θεμα..η δουλεια που εριξε το περιβαλλον μου ειναι αυτο που με εκαναν καλυτερο παιδι..δεν γεννιεσαι γονειος καθε μερα μαθαινεις…

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.