Αυτό που λες για τους άλλους λέει πολλά για εσένα

Το πώς φερόμαστε στα social media λέει πολλά για το χαρακτήρα μας

«Μη κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλο του» έλεγε ένα παλιό ρητό που φαίνεται πλέον ότι δεν ισχύει. Από τη μια θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο κοινωνικούς χάρη στην ευκολία που μας δίνουν τα social media. Από την άλλη αποκτήσαμε μια αρρωστημένη εμμονή να κατακρίνουμε τους πάντες.

Υπάρχει κάποιος ψυχολογικός ή κοινωνιολογικός λόγος που ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο;

Όταν διαβάζουμε κάτι με το οποίο διαφωνούμε, το αποθηκεύουμε και κρίνουμε άλλους με βάση το πώς το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Σύμφωνα με τις δικές μας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όχι με το πώς πραγματικά συμβαίνει.

Τα troll και οι ναρκισσιστές.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα troll του διαδικτύου. Μη φανταστείς πράσινα τερατάκια να κάθονται στην οθόνη. Τρολ μπορεί να είναι οποιοδήποτε άτομο, μπορεί να υπήρξες ακόμη και εσύ τρολ χωρίς να το καταλάβεις. Τα troll είναι αρνητικά άτομα που έχουν αντιφατικές απόψεις και προτιμούν να προκαλέσουν ταραχή παρά να πείσουν σε μια συζήτηση. Οι ναρκισσιστές προσπαθούν να κατηγορούν, να κατακρίνουν και να ντροπιάσουν το συνομιλητή τους, αντί να συζητήσουν με έγκυρα επιχειρήματα.

Ο μόνος τρόπος να μη γίνουμε μέρος του δράματος που προσπαθούν να προκαλέσουν είναι να τους αγνοήσουμε. Αυτό δεν είναι εύκολο μιας και το καταλαβαίνω ότι θέλεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Είναι μια φυσική αντίδραση. Αλλά αγνοώντας ένα troll ή έναν ναρκισσιστή είναι ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις. «Μην ταΐζετε τα τρολ» σημαίνει αυτό ακριβώς.Τα ίδια τα social media φταίνε για όλο αυτό;

Υπάρχουν άπειρα post που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κατακρίνουν και να κοροϊδέψουν τους άλλους. Γίνονται σε groups, σε σελίδες ή ακόμη και στα προσωπικά προφίλ. Κάποιες φορές έχουν καταστραφεί ζωές και καριέρες από ένα τέτοιο post. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φωτογραφία της Molly. Διαβάστε την ιστορία της εδώ -> Η αλήθεια πίσω από τη φωτογραφία της “ανεύθυνης” μητέρας.

Η αλήθεια πίσω από την viral φωτογραφία της ανεύθυνης μητέρας

Σύμφωνα με τον life coach expert – Patrick Roy,

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους στα social media έχει ισχυρές ψυχολογικές συνέπειες. Οι άνθρωποι που κρίνουν είναι πιο πιθανό να είναι χειριστικοί, να θυμώνουν εύκολα και να είναι ναρκισσιστές.»

Σύμφωνα με τον Dustin Wood, συγγραφέα του «Αυτό που λες για τους άλλους, λέει πολλά για εσένα», όλοι μας κρίνουμε τους άλλους, είναι αναπόφευκτο. «Είναι μια αυτόματη διαδικασία, δε χρειάζεται καν να το σκεφτείς για να το κάνεις.» Απλά κάποτε το κάναμε σιωπηλά στη σκέψη μας στο σούπερ μάρκετ. Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία να ποστάρεις το άτομο το οποίο κρίνεις και να μοιραστείς την κακή σου σκέψη με χιλιάδες άλλους.Ο Δρ. Mattiuzzi ισχυρίζεται ότι όλοι έχουν την τάση να τοποθετούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε ανθρώπους. Παραδέχεται όμως ότι σαν κοινωνία έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια από τότε που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα social media. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη, νομίζουμε ότι είμαστε αόρατοι στον κόσμο.

Ο τρόπος που κρίνουμε είναι η αντανάκλαση της δικής μας αξίας

Οι άνθρωποι που τείνουν να κρίνουν με θετικό τρόπο έχουν καλύτερη εικόνα του εαυτού τους. Είναι σταθεροί, ευγενικοί, χαρούμενοι, καλόκαρδοι και ικανοί. Τα θετικά τους συναισθήματα καθρεφτίζονται στους άλλους ανθρώπους και επομένως τείνουν να τα κρίνουν καλύτερα.

Το πως βλέπεις τους άλλους ανθρώπους δείχνει πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη δική σου ζωή. 

Εκείνοι που κρίνουν άλλους με αρνητικό τρόπο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της προσωπικότητας. Η έρευνα του Dustin Wood  λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τεχνικές να βοηθηθούν βλέποντας τον κόσμο πιο θετικά και όχι σαν εχθρό τους.Η έρευνα του Wood φαίνεται ότι έθεσε ένα χρυσό κανόνα. Έτσι όπως αντιμετωπίζεις τους άλλους, έτσι θα αντιμετωπίσουν και αυτοί εσένα.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!!!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.