Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν …

Είσαι μαμά…

Η μητρότητα είναι πηγή ενέργειας για εσένα.

Όμως έμαθες και να δουλεύεις. Δεν ξέρεις πως είναι το αλλιώς.

Κάθε μέρα παλεύεις και κάνεις υπομονή. Τα έξοδα τρέχουν.

Νιώθεις «τυχερή» που έχεις δουλειά. Έτσι σου λένε όλοι.

Κουράζεσαι αλλά δε πειράζει. Όλα καλά.

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν ξυπνάς πιο νωρίς από όλους και ας σου λείπει ύπνος – και ας μη κοιμήθηκες όλο το βράδυ- και ας αναρωτιέσαι αν θα καταφέρεις να σηκώσεις το πάπλωμα από πάνω σου. Να ετοιμάσεις το μωρό, να ετοιμάσεις τα παιδιά, τον άντρα σου. Να πας  τα παιδιά στο σχολείο ή αν είσαι «τυχερή», το μωρό στη γιαγιά. Και να ακούς ανάμεσα σε αναφιλητά «Μαμά μη φύγεις» και αρκείσαι σε ένα χαμογελαστό «Η μανούλα θα γυρίσει μωρό μου» τη στιγμή που θα ήθελες να κάνεις το πιο φυσιολογικό πράγμα στο κόσμο. Να τα παρατήσεις όλα και να είσαι με το μωρό σου.

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν δεν υπάρχει χρόνος να συμμαζέψεις το σπίτι πριν φύγεις. Όλα άνω κάτω, όπως τα άφησες χθες, γιατί ήσουν κομμάτια. Τα κρεβάτια άνω κάτω, τα παιχνίδια σε όλο το σπίτι, τα άπλυτα στο νεροχύτη. Τα παράθυρα ανοιχτά να πάρει και λίγο αέρα το σπίτι, άλλα τα παντζούρια κλειστά γιατί την προηγούμενη φορά φύσηξε και στα έκανε όλα λίμπα. Σκοτεινό το σπίτι όλη μέρα, χωρίς ζωή. Και θέλεις να κλείσεις γρήγορα γρήγορα τη πόρτα πίσω σου για να μη τα βλέπεις. Και ας έχεις μια μελαγχολία μέσα σου γνωρίζοντας ότι όταν θα γυρίσεις πάλι εσένα θα περιμένουν.

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μία εργαζόμενη μητέρα

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό και ας έχεις ετοιμάσει για όλους. Αν είσαι «τυχερή» θα προλάβεις να αγοράσεις ένα κουλούρι. Αλλά το σκέφτεσαι γιατί προχθές πάλι άργησες και θέλεις να είσαι εντάξει στη δουλειά σου. Και βλέπεις μητέρες στο μπουγατσατζίδικο της γειτονιάς σου που μόλις πήγαν τα παιδιά στο σχολείο και τώρα πίνουν καφέ, μιλώντας και χαμογελώντας. Μάλιστα τις ξέρεις, τα παιδιά σας είναι συμμαθητές. Αλλά εκείνες δε σε ξέρουν. Δεν έχεις πιει ποτέ καφέ μαζί τους τα πρωινά γιατί δουλεύεις. Σου αρέσει η ζεστασιά της παρεούλας τους. Εύχεσαι να ήσουν εκεί αντί για το κρύο γραφείο σου.

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν σε παίρνουν από το παιδικό και σου λένε ότι πρέπει να πας να πάρεις το μικρό γιατί έκανε εμετό. Και εσύ δε μπορείς να πας κοντά στο παιδί σου γιατί η δουλειά σου είναι πολύ μακριά και σου έχουν κλεισμένο σημαντικό ραντεβού που δεν έχεις τα κότσια να αναβάλλεις. Σπας τα τηλέφωνα να βρεις άτομο να πάει κάποιος άλλος να φροντίσει το μωρό σου στη θέση σου. Και αν είσαι «τυχερή» θα βρεις. Και εσύ θα πας κοντά του μόλις μπορέσεις. Απλά εύχεσαι να μη χρειαστεί σήμερα να καθίσεις παραπάνω στη δουλειά. Αν είσαι «τυχερή» θα σχολάσεις στην ώρα σου.

εργαζόμενη μητέρα

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν σχολάς και πρέπει να πας πρώτα να κάνεις ψώνια. Γιατί σου τελείωσαν όλα. Και πάλι δε πρόλαβες γάλα. Γιατί είναι πια 6.30 και τέτοια ώρα συνήθως δεν έχει «γάλα». Τα πήρανε οι άνθρωποι που κυκλοφορούν και το πρωί. Πόσο σου έλειψε να κυκλοφορήσεις το πρωί. Έχεις ξεχάσει πως είναι. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσουν «τυχερή» και πρόλαβες «γάλα» στα ράφια;

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν πρέπει να πάρεις τα παιδιά από τη γιαγιά και είναι πια 7. Και μέχρι να ντυθούν και να συμμαζευτούν αν είσαι «τυχερή» θα έχει πάει 8. Και στο δρόμο καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνουν γρήγορα και εσύ χάνεις επεισόδια. Θα ήθελες να συμμετέχεις πιο ενεργά στο μεγάλωμα τους αλλά δε γίνεται. Και συναντάς εκείνη τη φίλη που έχεις να δεις τόσο καιρό και σε ρωτάει αν δουλεύεις. «Πάλι καλά, είσαι «τυχερή» σου λέει και εσύ γνέφεις θετικά, όταν αυτό που θα ήθελες να κάνεις είναι να τσιρίξεις. Και φτάνεις σπίτι και αφήνεις τη τσάντα στη καρέκλα και πας να κάτσεις. Και τότε θυμάσαι ότι πρέπει να ετοιμαστείς για το δεύτερο γύρο.

εργαζόμενη μητέρα 2

✔ Είσαι εργαζόμενη μητέρα όταν καταλαβαίνεις ότι η δουλειά δεν είναι 9 με 5. Η μέρα σου δε τελειώνει ποτέ. Να συμμαζέψεις λίγο το χαμό, να ασχοληθείς με τα παιδιά, αν κάνουν δραστηριότητες να φροντίσεις να πάνε και να γυρίσουν, αν είναι μεγαλύτερα να τα διαβάσεις για την επόμενη μέρα, εκτός αν είσαι «τυχερή» και έχεις κάποιον να σε βοηθήσει σε αυτό. Και να μαγειρέψεις για την επόμενη μέρα, βαριέσαι, είσαι πτώμα, αλλά δε γίνεται αλλιώς, πρέπει να το κάνεις. Και αμέσως μετά να κάνουν μπάνιο τα παιδιά γιατί μπορεί να μη το κατάλαβες, αλλά η ώρα ξέφυγε και κοντεύει 10. Και μετά κάνεις μπάνιο και εσύ. Το μπάνιο που τόσο λάτρευες παλιά, τώρα έχει γίνει ένα αναγκαστικό κακό. Και δεν έχεις πια κουράγιο να στεγνώσεις τα μαλλιά σου γιατί πήγε 11.

Και πήγε 12 και τα παιδιά κοιμήθηκαν. Και νιώθεις ένα παράπονο να βγαίνει από τη ψυχή σου και να ανεβαίνει πάνω στο λαιμό σου σαν κόμπος και να σε πνίγει. Θέλεις να αποκτήσει η μέρα τουλάχιστον ακόμη 12 ώρες για να είναι δίκαιη η ζωή. Θέλεις να κουρνιάσεις στην αγκαλιά του άντρα σου που δεν έχεις δει όλη μέρα και να του πεις ότι δεν αντέχεις άλλο. Αλλά εκείνος έχει ήδη κοιμηθεί και φαίνεται πολύ κουρασμένος.

Αν είσαι «τυχερή» θα τον δεις αύριο το πρωί και θα μιλήσετε λίγο, αλλιώς θα τα πείτε το σαββατοκύριακο.

Αλήθεια… χρειάζεται πολύ «τύχη» τελικά όταν είσαι εργαζόμενη μητέρα στις μέρες μας…

***Σημείωση: Κάθε δουλειά δεν είναι ίδια όπως και κάθε μητέρα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ορίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι εργαζόμενη μητέρα. Δυστυχώς το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που η εργαζόμενη μητέρα στη χώρα μας, συχνά δεν αντιμετωπίζεται ως μητέρα και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Όπως έχω πει και παλαιότερα: Εύχομαι να έρθει η μέρα που η εργασία για τις μητέρες να είναι επιλογή και όχι ανάγκη.

Liza

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες! Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει!

7 Σχόλια

 1. yianna panou Reply

  Όταν μια μητέρα δουλεύει εξ ανάγκης έχει την απόλυτη συμπόνια μου. Και η μαμά που εργάζεται κατ’ επιλογήν την έχει γιατί εύκολο δεν είναι, είναι όμως επιλογή της. Μακάρι όλες οι μανούλες που θέλουν να μεγαλώνουν αποκλειστικά τα παιδάκια τους, να είχαν την δυνατότητα να το κάνουν… Υπέροχο άρθρο.

  • Μακάρι Γιάννα μου! Σαν παιδί θυμάμαι ότι λυπόμουν πάρα πολύ όταν πήγαινε η μαμά μου για δουλειά και ας δούλευε από πάντα. Και εγώ δουλεύω από πολύ μικρή και μου αρέσει πολύ η δουλειά, αλλά από τότε που έγινα μαμά, μου αρέσει περισσότερο η μητρότητα 🙂 Το κακό είναι ότι η «κοινωνική πολιτική» το τελευταίο καιρό αδικεί όλο και περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα αντί να τη βοηθήσει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο… 🙁

 2. Νιώθω ότι διαβάζω για μένα και όλα όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο. Τρέχουμε πανικόβλητες για να τα προλάβουμε όλα και στο τέλος νιώθουμε ότι και τίποτα δεν κάνουμε σωστά. Και εκείνη η κούραση, εκείνο το άγχος και εκείνο το κενό κάθε φορά που αφήνεις το παιδί σου για να κάνεις όλες τις άλλες δουλειές!

  • Πολλά μαζί που δε ξέρω αν μπορούμε να διαχειριστούμε με επιτυχία δυστυχώς. :/ Για να κερδίσουμε κάτι πρέπει να χάσουμε πολλά άλλα. Ναι, εκείνο το κενό κάθε φορά που αφήνεις το παιδί, είναι δυσβάσταχτο…

 3. Απλά υποκλίνομαι. Οταν η εργασία είναι ανάγκη για επιβίωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα επιλογής και μακάρι να μπορούσαν όλες οι μάνες να μείνουν με τα παιδιά τους τα πρώτα τρυφερά χρόνια…

  • Μαρία μου πραγματικά το εύχομαι τόσο πολύ! Αυτά τα πρώτα τρυφερά χρόνια είναι τόσο σημαντικά!

 4. Φαντασου ποσο » τυχερη» που δουλευω 12 με 8 κ θα φυγω 11 και θα γυρισω αν ολα ειναι καλα 9!Κ ειναι κ εκεινες οι μερες που δεν αντεχεις κανεναν πια ουτε τον εαυτο σου!

Write A Comment