Ζήτησαν από έγκυο να κάνει έκτρωση για να κρατήσει τη δουλειά της

(Δείτε την ενημέρωση του άρθρου για τις εξελίξεις παρακάτω)

Στην Ελλάδα του 2014 και κάτω από τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι καθημερινά συνέβη και αυτό!

Ζήτησαν από 33χρονη έγκυο να κάνει έκτρωση αν ήθελε να κρατήσει τη δουλειά της!!!

Τη δουλειά σου ή το παιδί σου!!!

Αυτό καταγγέλλει η ίδια στην Επιθεώρηση Εργασίας που απευθύνθηκε. Μεταξύ άλλων είπε ότι δέχτηκε απειλές για χειροδικία αλλά και υβριστικές επιθέσεις από την εργοδοσία!

Και δεν είναι μόνο αυτό!

Η έγκυος γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης, που εργάζεται στην εταιρία ως μηχανικός, ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (με 615€ μικτά), όμως παραμένει απλήρωτη  από τον Ιούνιο και της οφείλουν δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα και άλλα επιδόματα!

Στο πλευρό της εργαζόμενης βρίσκονται μια σειρά από Σωματεία του Ηρακλείου μεταξύ των οποίων η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Να σημειώσουμε ότι ενώ η εταιρία που δουλεύει η έγκυος, φαίνεται να είχε σελίδα στο facebook, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πια. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ή όχι το γεγονός.

Η υπόθεση της γυναίκας θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

 

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό!

Εμείς θα πούμε μόνο ότι αυτή είναι μια υπόθεση που καταγγέλθηκε και ήρθε στη δημοσιότητα. Πολλά τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά εδώ και χρόνια, όμως δεν τα μαθαίνει κανείς! Εργοδοσία εναντίον μητρότητας! Έχουμε τουλάχιστον άλλα 2 τέτοια περιστατικά που συνέβησαν σε κοντινούς ανθρώπους μας.

Πριν 6 χρόνια περίπου όταν έμεινε έγκυος μια συγγενής μας, δέχτηκε και αυτή μια απίστευτη απάντηση από την εργοδότριά της!

«Να δέσεις τις σάλπιγγες σου, αν θες να συνεχίσεις να δουλεύεις εδώ.»

Ακολούθησε ένας αισχρός πόλεμος νεύρων για να την αναγκάσουν να παραιτηθεί.

Πριν λίγα χρόνια επίσης απολύθηκε μια φίλη μας η οποία όμως προστατευόταν από απόλυση λόγω μητρότητας. Όταν η φίλη μας απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας αναγκάστηκε να την πάρει πίσω το «αφεντικό» μέχρι να συμπληρώσει το 1 έτος, όπου θα ήταν και νόμιμο να την απολύσει. Όχι μόνο της έκανε πόλεμο νεύρων, αλλά έβγαλε το γραφείο της στο διάδρομο της εταιρίας, χωρίς θέρμανση και την απομόνωσε από όλους.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και εσείς παρόμοιες ιστορίες!

Απίστευτα και όμως αληθινά!

Όμως μόνο καταγγέλλοντας όλα αυτά θα μειωθούν τα κρούσματα εναντίον της μητρότητας!!!

έγκυος δουλειά

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει η καταγγελία:

«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της. 

Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. 


Η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας δε σταματάει εκεί. Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει(!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο. 


Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, η συνάδελφος νοιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύηση της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία! 


Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια «λογικοφανή» απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να ”συνεισφέρουν” το εισόδημα τους για την ”επιβίωση” των εταιριών; 


Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επιπλέον, ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων δεδουλευμένων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την «πολιτισμένη Δύση» ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες. Ένα ζήτημα τόσο ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο για αυτό καλούμε σωματεία και φορείς να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στη συνάδελφο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που πλήττεται από οποιαδήποτε μορφής εξουσία. 


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο και κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλούμε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές εταιρείες της Κρήτης να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Στα κοινά μας προβλήματα, οι ατομικές λύσεις δε μπορούν να αποδώσουν. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σωματείο και μαζί να αντισταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη. 


Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη. 


Το σωματείο μας προέβη σε καταγγελία όλων των παραπάνω στην επιθεώρηση εργασίας στις 17.11.2014. Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης (η συνάδελφος βρίσκεται στον τελευταίο μήνα κύησης και έχει επικίνδυνη εγκυμοσύνη) αιτούμαστε στην επιθεώρηση εργασίας να επισπεύσει τη διαδικασία και να ορίσει το συντομότερο δυνατό ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα». 

Ενημέρωση: Και ενώ αρχικά η εταιρία επέμενε ότι ποτέ δεν απείλησαν την έγκυο να ρίξει το παιδί, όπως επίσης ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν να της δώσουν τα χρήματά της αλλά εκείνη τα είχε αρνηθεί (!!!), 3 μόλις μέρες μετά την καταγγελία, της πλήρωσαν ένα μεγάλο ποσό των οφειλών της. Αυτή η καταγγελία ήταν τόσο σημαντική, το πάθημα μάλλον τους έγινε μάθημα και θα το θυμούνται για πολύ καιρό! Φτάνει να διεκδικούμε αυτά που πρέπει. Μόνο έτσι θα σταματήσουν κάποια στιγμή τις παράνομες πράξεις.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.