Το 75% των γονιών χρησιμοποιούν λάθος τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Σύμφωνα με μία καινούρια μελέτη, περίπου τα τρία τέταρτα των γονιών αδυνατούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ασφαλείας όταν χρησιμοποιούν ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά κάτω των 2 χρόνων. Αντίθετα με τις οδηγίες, οι περισσότεροι γονείς γυρίζουν τα καθίσματα αυτοκινήτου ώστε να κοιτούν μπροστά σε μικρότερη ηλικία από αυτήν που συστήνεται και το ένα τέταρτο των γονιών τα τοποθετούν σε εμπρόσθια φορά πριν ακόμη χρονίσει το παιδί τους.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς βιάζονται να γυρίσουν τα καθίσματα μπροστά» λέει ο Dr. Michelle Macy, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός σε έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά στην Κλινική Παίδων του Πανεπιστημίου του Michigan C.S Mott. Για παράδειγμα μπορεί οι γονείς να πιστεύουν πως τα παιδιά τους είναι πολύ μεγάλα για να κοιτούν πίσω ή μπορεί να προτιμούν να βλέπουν τα παιδιά τους ενώ οδηγούν, λέει ο Macy. (Αυτοί είναι 2 από του μύθους σχετικά με τα Rear facing καθίσματα. Διαβάστε εδώ όλους τους υπόλοιπους μύθους που αν τους πιστεύουμε, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών μας)

«Τα ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στη Σουηδία, όπου είναι κοινωνικά αποδεκτό τα παιδιά να κοιτούν πίσω στο αυτοκίνητο μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων, η παιδική θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα είναι από τις μικρότερες στον κόσμο», λέει ο Macy.

Στο παρελθόν υπήρχε οδηγία στην Αμερική να χρησιμοποιούν οι γονείς ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου μέχρι την ηλικία του 1 έτους, αλλά το Μάρτιο του 2011, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε τη σύσταση, υποστηρίζοντας πως είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά να ταξιδεύουν με ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου μέχρι τα 2 τους χρόνια ή μέχρι να ξεπεράσουν τα όρια βάρους και ύψους των καθισμάτων που χρησιμοποιούν.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως το 2013, το 24% των γονιών έβαλαν τα παιδιά τους να κοιτούν μπροστά στο αυτοκίνητο πριν γίνουν 1 έτους. Μόνο το 23% των γονιών δήλωσε πως περίμεναν να κλείσουν τα παιδιά τους τα 2 χρόνια για να τα γυρίσουν μπροστά.

Παρόλα τα ανησυχητικά στοιχεία, τα νέα δεδομένα αποδείχτηκαν καλύτερα από ότι στο παρελθόν καθώς το 2011 το 33% των γονιών χρησιμοποιούσε εμπρόσθια καθίσματα αυτοκινήτου πριν τον 1 χρόνο και μόνο το 16% περίμενε τα παιδιά τους να κλείσουν τα 2 χρόνια.

Παρά τη βελτίωση στα ποσοστά, πιο πολλά παιδιά θα ταξίδευαν με ασφάλεια και θα επιβίωναν από τροχαία ατυχήματα αν οι γονείς ακολουθούσαν τις οδηγίες. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παιδιών και αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως οι μικροί επιβάτες δεν ασφαλίζονται με το σωστό τρόπο μέσα στο αυτοκίνητο, λένε οι ερευνητές.

Βέβαια αυτά τα στοιχεία αφορούν στην Αμερική. Αν η ίδια μελέτη γινότανε επιτέλους κάποτε και στην Ελλάδα νομίζω πως τα ευρήματα θα ήταν πολύ πιο ανησυχητικά καθώς πολλοί γονείς όχι μόνο δε χρησιμοποιούν ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου, αλλά δε χρησιμοποιούν καν καθίσματα αυτοκινήτου, ταξιδεύοντας με τα παιδιά στην αγκαλιά.

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια στο αυτοκίνητο και την ελληνική πραγματικότητα μπορείς να βρεις εδώ: Γιατί να διαλέξω rear facing κάθισμα αυτοκινήτου;

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Academic Pediatrics.

Υποσημείωση: όπου αναφέρεται στο κείμενο πως τα παιδιά ταξιδεύουν, δεν εννοούμε τις μεγάλες διαδρομές, αλλά την οποιαδήποτε διαδρομή γίνεται με το αυτοκίνητο, ακόμη και αυτήν μέχρι το φούρνο της γειτονιάς μας!!!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

(Προσοχή! Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου από άλλα site χωρίς άδεια)

Write A Comment