10 βασικοί Κανόνες Ασφαλείας για το παιδικό σώμα

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πρόληψη και η προστασία των παιδιών είναι καθαρά ευθύνη των ενηλίκων και των φροντιστών τους. Οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά για αυτό το θέμα από την ηλικία περίπου των 2 με 2,5 ετών.

Προσπαθούσα από πολύ νωρίς να ενημερώσω και να προστατέψω τον Mini Me (με βοήθησε πολύ «Ο κανόνας των εσωρούχων» ) από τέτοιους πιθανούς κινδύνους, ακριβώς όπως έκανε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή.

Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα που η ενημέρωση που είχα τότε από την μαμά μου μάλλον μου έσωσε τη ζωή. Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία μου εδώ.

Οπότε γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε και να μιλάμε πολύ συχνά στα παιδιά μας γι αυτό το θέμα.Πολύ συχνά; Ναι. Πολύ συχνά.

Πρόσφατα και ενώ μιλούσα για ακόμη μια φορά στον Mini Me για τους κανόνες ασφαλείας του σώματος του, ήσυχη εγώ ότι πλέον γνωρίζει τα περισσότερα, τον ρώτησα το εξής.

«Αν κάποιος σου προσφέρει κάποιο παιχνίδι ή γλυκό για να τον ακολουθήσεις ή για σε αγγίξει θα του το επιτρέψεις;».Τότε έλαμψαν τα μάτια του και είπε με ενθουσιασμό «Παιχνίδι ή γλυκό;;;; Ναιιιι!». Τότε κατάλαβα ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής και όσο γίνεται πιο κατανοητή. Θα σας βοηθήσει και η παρακάτω εικόνα.  

10 βασικοί Κανόνες Ασφάλειας για το παιδικό σώμα
e2epublishing.info/posters/

10 βασικοί Κανόνες Ασφαλείας για το παιδικό σώμα

1. Μαθαίνουμε στα παιδιά την σωστή ονομασία για τα μέλη του σώματος τους. (δεν δίνουμε χαριτωμένες ονομασίες)

2. Εξηγούμε ότι τα απόκρυφα μέρη του σώματος είναι αυτά που καλύπτουν τα εσώρουχα και το μαγιό. (συμπεριλαμβανομένου και του στόματος)3. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας ότι κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους. Το σώμα μας είναι δικό μας.

4. Εξηγούμε ότι δεν πρέπει ούτε εμείς να ακουμπάμε τα απόκρυφα μέρη του σώματος ενός άλλου παιδιού ή ενήλικα! Όποιος και αν είναι αυτός που θα τους το ζητήσει, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.5. Συζητάμε για τα «Πρώτα Προειδοποιητικά Σημάδια» (ΠΠΣ). Πχ γρήγοροι παλμοί που σε κάνουν να ιδρώνεις, ταχυπαλμίες, κόμπος στο στομάχι κτλ. Πάντα δρούμε όταν αντιλαμβανόμαστε τα ΠΠΣ!

6. Τα προτρέπουμε να φωνάξουν δυνατά «Σταμάτα!» ή  «Όχι!» (με προτεταμένο το χέρι μπροστά) εάν κάποιος προσπαθήσει να ακουμπήσει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος ή με τρόπο που δεν θέλουν.7. Ενημερώνουμε ότι πρέπει να πουν πάντα σε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύονται (από το δίκτυο ασφαλείας) αν:

α) κάποιος ακούμπησε τα απόκρυφα μέρη του σώματος τους

β) κάποιος τους ακούμπησε με τρόπο που τους έκανε να νιώσουν άβολα

γ) όταν έχουν τα συμπτώματα του ΠΠΣ

8. Πρέπει να γνωρίζουν ότι αν στην αρχή το πουν κάπου και δεν τους δώσουν σημασία ή δεν τους πιστέψουν, δεν πρέπει να σταματήσουν να το λένε μέχρι να βρούν ανταπόκριση.9. Να γίνει κανόνας του σπιτιού και της οικογένειας ότι δεν κρατάμε ποτέ μυστικά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ή άσχημα! Κρατάμε μόνο χαρούμενα μυστικά για κάποια έκπληξη. (και αυτό επειδή οι εκπλήξεις είναι κάτι που κρατάμε μυστικό προσωρινά, σε αντίθεση με κάποιο πονηρό μυστικό που πρέπει να κρατηθεί για πολύ μεγάλο διάστημα)

10. Δεν ξεχνάμε να θυμίζουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να είμαστε πάντα δυνατοί, γενναίοι και ΠΑΝΤΑ να μιλάμε για ότι μας συμβαίνει.*Είναι σημαντικό να διαβάσεις και το άρθρο “Ο Κανόνας των Εσωρούχων”

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ονομάζεται «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» (The Underwear Rule) και αποτελείται, ανάμεσα σε άλλα, από οδηγίες για τους γονείς και ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι».Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων;

Μέσα στο άρθρο “Ο Κανόνας των Εσωρούχων” θα βρεις και το βιβλίο «Η Κίκο και το Χέρι» σε pdf για να το κατεβάσεις. Αλλά και το βίντεο του υλικού.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.