Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι;

Όταν πλησιάζει η ώρα που θα έχεις το μικρό σου στην αγκαλιά σου, αρχίζεις και σκέφτεσαι τις αγορές που θα πρέπει να κάνεις.

Μια από αυτές είναι και η αγορά καροτσιού.

Η καροτσομάνα θα πρέπει να καταφέρει να περάσει από πολύ στενά μέρη, λακούβες, σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να το κουβαλήσει και πολλά άλλα.

Ναι, αλλά τι πρέπει να προσέξω; Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι; Πόσα λεφτά να διαθέσω; Να πάρω πολυκαρότσι; Τι χρώμα να πάρω; Να το πάρω από το internet ή από κατάστημα; Και κυρίως ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΟΛΑ; Μιας και είναι πολλά, άπειρα! Αυτό είναι καλό γιατί έχεις πολλές επιλογές! 

Έψαχνα καρότσι πολύ καιρό και διάβασα πολλά άρθρα, κείμενα, έκανα συγκρίσεις και έρευνα αγοράς. Θα σας μιλήσω σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία.

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι; 

Πως ξεκινάω να ψάχνω;

Ξεκινάς μια μίνι έρευνα από φίλους και γνωστούς που έχουν ήδη καροτσάκια. Οι περισσότεροι θα σου πουν αμέσως αν το δικό τους είναι καλό, θα σου πουν από μόνοι τους κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του καροτσιού που τους βόλεψαν ή όχι. Αλλά να θυμάσαι. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ανάγκες. Το καρότσι που βόλεψε εμένα μπορεί να μη βολέψει εσένα. Συνεχίζεις με μια έρευνα στο internet. Με βοήθησαν πολύ μερικά forum που με έκαναν να απορρίψω κάποιο καρότσι (που ήμουν έτοιμη να πάρω) επειδή δεν υπήρχαν ανταλλακτικά (είναι και αυτό ένα θέμα). Σύντομα θα καταλήξεις σε 2-3 μάρκες. 

Τι θα πρέπει να έχει ένα καρότσι για να μου ταιριάξει;

Εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Αναρωτήσου πόσο θα το χρησιμοποιήσεις. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις πολύ, αν θα πηγαίνεις παντού με αυτό (όπως εγώ), θα πρέπει να βρεις ένα καρότσι με αντοχές, να είναι εύκολο στην οδήγηση του, να είναι ευκίνητο και όχι πολύ φαρδύ για να περνάς και από τα πιο στενά μέρη (πίστεψέ με είναι πολλά). Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς αν θα το αγοράσεις με την προοπτική να το χρησιμοποιήσεις και στο επόμενο ή επόμενα παιδιά σου.

 

Ρόδες και τιμόνι

Οι μονές ρόδες στα καρότσια τα κάνουν πιο ευκίνητα, πιο εύκολα στην οδήγηση, από ότι τα καρότσια με διπλές ρόδες και αν μένεις σε μέρος που οι δρόμοι έχουν κακοτεχνίες, θα σε βοηθήσει πολύ αν έχει καλές και μαλακές  αναρτήσεις.

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι;
Καρότσι με ενιαίο τιμόνι και μονές ρόδες. Ο τέλειος συνδυασμός για να είναι άνετο στην οδήγηση του!

Το ενιαίο τιμόνι βοηθάει επίσης πολύ στην ευκινησία και στην οδήγηση. Εγώ προτίμησα τιμόνι με χερούλια γιατί ήθελα να βάζω τα ψώνια μου, αν και έχει χώρο κάτω από το καρότσι, ήθελα να έχω και άλλες επιλογές. Τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα για τα ενιαία τιμόνια, που σου επιτρέπουν να βάλεις σακούλες και στο ενιαίο τιμόνι! Αν έπαιρνα σήμερα καρότσι θα διάλεγα σίγουρα τέτοιο. Να ξέρεις όμως ότι δεν πρέπει να υπερφορτώνεις το καρότσι με έξτρα βάρος γιατί είναι πολύ εύκολο να αναποδογυρίσει!!! 

Το βάρος του καροτσιού και το μέγεθός του

Σίγουρα να είναι ελαφρύ. Σύγκρινε τα καρότσια με τα κιλά τους (το αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους) και διάλεξε το πιο ελαφρύ. Σκέψου που μένεις. Μήπως θα χρειαστεί να το κουβαλήσεις μερικές φορές; Αν έχεις σκαλοπάτια στην είσοδο της πολυκατοικίας σου ή δεν έχεις ανσασέρ αυτό είναι πρόβλημα, αλλά ένα βαρύ καρότσι στο κάνει δυσκολότερο.

Origami powerfold
Ένα καλό παράδειγμα καροτσιού που κλείνει εύκολα και πιάνει πολύ λίγο χώρο

Θα πρέπει σίγουρα, όταν θα κλείνει, να χωράει μέσα στο αυτοκίνητο σας. Πολλοί την πάτησαν και πήραν καρότσι που δεν χωρούσε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Όσο πιο μικρό γίνεται όταν κλείνει τόσο καλύτερα. 

Να πλένεται εύκολα

Στα περισσότερα καρότσια είναι εφικτό να βγάλεις όλα τα υφασμάτινα μέρη για να τα πλύνεις (του δικού μου βγαίνουν πανεύκολα και τα βάζω στο πλυντήριο). Σε μερικά όμως είναι τόσο δύσκολο να τα βγάλεις και να τα βάλεις, που στο τέλος θα το πλένεις ολόκληρο με το λάστιχο στο μπαλκόνι και δεν το θέλεις. (άσε που δεν θα καθαρίσει καλά). Αν νομίζεις ότι δεν χρειάζεται συχνό πλύσιμο, σου λέω ότι όταν το παιδί θα μεγαλώσει και θα τρώει μέσα σε αυτό, τότε το πλύσιμο θα γίνει απαραίτητο! 

Τι είναι το πολυκαρότσι; Να το προτιμήσω;

Οι περισσότερες μάρκες έχουν σύστημα πολυκαροτσιού. Δηλαδή το βασικό καρότσι που κάνει από νεογέννητο μέχρι περίπου τριών ετών, το πορτ μπεμπέ που θα το έχεις για τους πρώτους έξι μήνες περίπου και το πρώτο κάθισμα αυτοκινήτου κατηγορίας 0 ή 0+ (δηλαδή μέχρι 10 ή 13 κιλά). Όλα προσαρμόζονται στη βάση του καροτσιού και είναι σαν να έχεις 3 καρότσια.

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι;
Το πολυκαρότσι περιλαμβάνει 3 καθίσματα που προασαρμόζονται όλα πάνω στη βάση του καροτσιού

Εμάς μας βόλεψε αφάνταστα αυτό, άλλοι δεν το χρειάστηκαν καθόλου. Το πορτ μπεμπέ το είχαμε και σαν καλαθούνα, έξι μήνες όπου πηγαίναμε ο μικρός ήταν μέσα σε αυτό και έμπαινε στη βάση του καροτσιού πολύ εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο και το καθισματάκι αυτοκινήτου. Το ότι προσαρμοζόταν στο καρότσι μας βόλεψε, γιατί πολλές φορές που κοιμόταν, δεν χρειαζόταν να τον ξυπνήσουμε για να τον πάρουμε μαζί μας. Τον παίρναμε μαζί με το κάθισμα. Γενικά γλιτώνεις χώρο και χρόνο. Και αν σκέφτεσαι το οικονομικό, προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι οι τιμές των πολυκαροτσιών δεν είναι πολύ μακριά από τις τιμές των μεμονωμένων καροτσιών (τουλάχιστον τότε), ήταν και αυτός ένας λόγος που το προτιμήσαμε. 

Πρέπει να είναι αναστρέψιμο;

Το αναστρέψιμο καρότσι επιτρέπει την τοποθέτηση της θέσης με φορά προς τον δρόμο, ή προς τη μαμά. Σου δίνει τη δυνατότητα δηλαδή να το γυρίσεις όποτε θες. Για εμένα ήταν σημαντικό αυτό, για άλλους δεν είναι. Όσο ήταν μικρό το μωρό στο πορτ μπεμπέ, κοιτούσε εμένα. Μόλις μεγάλωσε και περάσαμε στο επόμενο κάθισμα καροτσιού, τον είχα ακόμα με φορά προς τα εμένα. Αλλά σύντομα χρειάστηκε να το γυρίσω με φορά προς τον δρόμο γιατί ήθελε πλέον να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αναστρέψιμο, αλλά αν έχει και αυτή τη δυνατότητα ακόμα καλύτερα.

 

Τι χρώμα να το πάρω;

Το χρώμα του καροτσιού εξαρτάται καθαρά από το γούστο του καθένα. Πολλοί προτιμούν ουδέτερα χρώματα γιατί δεν θέλουν να το δεσμεύσουν, αν κάνοντας δεύτερο παιδί είναι το αντίθετο φύλο. (Φαντάζεσαι έναν μάγκα σε φούξ καρότσι;). Εγώ προτίμησα μπλε navy, ήταν εύκολη επιλογή, αν στο μέλλον κάνω κορίτσι δε θα είναι δεσμευτικό.   

Πόσα λεφτά να διαθέσω;

Και αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του καθένα. Δεν αξίζει να δώσεις πάρα πολλά λεφτά, αλλά μη περιμένεις να πάρεις super καλό καρότσι με 100 ευρώ. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε πορτοφόλι. Μπορείς να βρεις ακόμα και πολύκαρότσι με 250-300 ευρώ ή με 1000-1500 ευρώ (φυσικά υπάρχει και η μέση λύση). Όταν ψάχναμε εμείς δεν είχαν εισρεύσει ακόμα στην αγορά τόσα πολλά καρότσια. Αν επέλεγες κάτι φθηνό, δεν θα ήταν τόσο καλής ποιότητας, ήταν από ευτελή υλικά που φαινόταν από χιλιόμετρα και δεν θα είχε τις αντοχές και τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμασταν. Τώρα βρίσκεις καλές τιμές και σε ποιοτικά καρότσια.

Όσο για τις τιμές να ξέρεις ότι παίζουν πολύ από κατάστημα σε κατάστημα. Αυτό που πήραμε τελικά εμείς, το βρήκαμε 200 ευρώ φθηνότερα από ότι σε άλλα καταστήματα! Πολύ μεγάλη διαφορά! Σου προτείνω να το ψάξεις καλά!

 

Να το πάρω από το internet ή από κατάστημα;

Αυτό αφορά μόνο εσένα. Αν έχεις αποφασίσει με σιγουριά για το καρότσι που θες και το βρεις στο internet σε καλύτερη τιμή (όπως γίνεται συνήθως) να κάνεις την αγορά από το internet. Εγώ έχω ένα θέμα με αυτό, αν δεν δω το προϊόν από κοντά, να το πιάσω, να το κάνω βόλτα (στη περίπτωση του καροτσιού), να δω πως συμπεριφέρεται, δεν μπορώ να το αγοράσω. Άσε που, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει ξέρω που να απευθυνθώ, αλλά είναι σημαντικό για εμάς, ότι στηρίξαμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση της γειτονιάς που ήταν πολύ εξυπηρετικοί (και πολύ πιο φθηνοί από άλλα μεγάλα καταστήματα)! Αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη μόνο.

 

Extra tip:

Να μη ξεχνάς να περνάς το καρότσι σου απο τακτικά “service”. Να φροντίζεις πάντα καλά τις ρόδες του και τις βάσεις απο τις ρόδες, στο σημείο που γυρνάνε. Να τις καθαρίζεις καλά όποτε καθαρίζεις το καρότσι και να τις λαδώνεις μερικές φορές το χρόνο. Αυτό θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη ζωή στο καρότσι σου και λιγότερη φθρά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να χαλάνε οι ρόδες και να μη γλιστράνε καλά εξαιτίας αυτού. Take care your pram!Αν μου διαφεύγει κάτι θύμισε το μου με σχόλιο εδώ για να το εμπλουτίσουμε και με τις δικές σου γνώμες και εμπειρίες.

Τώρα που θα είσαι έτοιμη να κάνεις βόλτες με το μικρό σου μη ξεχάσεις να διαβάσεις και το:

Κανόνες οδικής συμπεριφοράς… καροτσιών (karotsing)

(για να γελάσουμε και λίγο)

Και καλές καροτσοβόλτες!

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

5 Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας!
  Έχω mini cooper και θέλει ειδικό παιδικό κάθισμα που να εφαρμόζει. Μήπως ξέρετε που πρέπει να ψάξω ή που θα βρω;

  • Δήμητρα με μια γρήγορα αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρεις κάποιες προτάσεις παιδικών καθισμάτων για μικρά αυτοκίνητα. Ρίξε μια ματιά εδώ: http://carseatexperts.com/best-convertible-car-seat-for-a-small-car/ Από την άλλη μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ειδικούς αν πρόκειται να παραγγείλεις από το ίντερνετ (σίγουρα θα έχουν να σου προτείνουν την καλύτερη λύση για το δικό σου αυτοκίνητο) ή αν πρόκειται να αγοράσεις κάθισμα από κατάστημα, να δοκιμάσεις επί τόπου το κάθισμα στο αμάξι για να είσαι σίγουρη. Σε κάθε περίπτωση θα βρεις, απλά θέλει λίγο ψάξιμο.

 2. Αναστασια Reply

  Ηθελα να ρωτησω μεχρι ποσα κιλα θα πρεπει ν δεχεται το καροτσι; δηλαδη εχω βρει ενα που λεει μεχρι 15 κιλα….ειναι καλο αυτο; ο σκελετος φαινεται μια χαρα δυνατος….δλδ μεχρι τι ηλικια ειναι;

  • Αναστασία συνήθως μέχρι αυτά τα κιλά κατασκευάζονται τα καρότσια, μέχρι 15 ή 18 κιλά, ανάλογα με τον κατασκευαστή και την εταιρεία. Είναι περίπου μέχρι 2,5 με 3 ετών.

 3. Καλημέρα μανούλες. Εγώ θα ήθελα να σας πω την εμπειρία μου η οποία ακόμα δεν έχει λυθεί απλά για να σας προειδοποιήσω να μην την πατήσετε κι εσείς. Στη Θεσσαλονίκη στο μαγαζί Παιδούπολη, Διεύθυνση: Κ. Καραμανλή 164 – Θεσσαλονίκη (https://paidoupoli.gr/index.php?route=common/home) οι άνθρωποι είναι κάθε άλλο παρά επαγγελματίες. Πήγαμε πριν λίγο καιρό να πάρουμε καρότσι, αφού πρώτα είχα κάνει τον έλεγχο μου σε διάφορα site, ήθελα όμως να δω από κοντά αυτό που θα πάρω για την μπέμπα μου. Φτάνουμε λοιπόν και είχε αυτό που θέλαμε αλλά σε άλλο χρώμα, του εξηγώ πως το έχω ψάξει και μου δείχνει το προσπέκτους να του πω ποιό είναι. Μου λέει το έχω ήδη παραγγείλει οκ μπορούμε να το κλείσουμε. Εξήγησα πως το βιάζομαι γιατί δεν ήθελα να πάρω και καλαθούνα και port bebe οπότε από την κλινική θα πάρω μωρό μου σε port bebe( για εξοικονόμηση χρημάτων αφού πολλά τα έξοδα τώρα με το νέο μωράκι μας). Μην ανησυχείς μου έλεγε θα το έχεις. Τέλος πάντων, αφήνω 1/3 προκαταβολή και όντως μετά 20 μέρες πήραμε το καρότσι, βέβαια αφού πήγαν στο μαγαζί οι γονείς μου να ρωτήσουν τι έγινε λέει α ναι ήρθε θα της το στείλω. Δε δίνουμε σημασία, έρχεται το καρότσι (μένουμε στην επαρχία) και τελικά ήταν λάθος χρώμα και συγκεκριμένα αυτό που είχαμε δει στο μαγαζί τότε. τον παίρνω τηλ και άρχισε το ότι λάθος κάνουμε και αυτό που ζητάω δεν υπάρχει καν (τα 4 άτομα που ήμασταν εκεί κάναμε το λάθος)! το βρίσκω την ίδια στιγμή σε 3 διαφορετικά site, αλλά ίσως και λόγω ορμονών με πιάνουν τα κλάματα και έτσι παίρνει το τηλ ο άντρας μου και του ζητάει το όνομα της εταιρείας που τα προμηθέυεται για να πάρουμε εμείς τηλ. Εκεί μάλλον κατάλαβε πως δε θα κάνουμε πίσω, άλλωστε το είδαμε 4 ζευγάρια μάτια( ήμασταν εμείς με τους γονείς μου) και λέει α ναι μπερδεύτηκα άλλο προσπέκτους είδα θα ψάξω να το βρω αλλά μπορεί να αργήσει. να του λέμε πως είχαμε εξηγήσει πως το βιαζόμαστε και λέει θα σας πάρω αύριο το πρωί να σας ενημερώσω. Φυσικά και δε μας πήρε.. τον πήραμε πάλι εμείς και έλεγε τα ίδια ότι περιμένει απάντηση και θα μας πάρει την Τρίτη, έχει φτάσει Πέμπτη και ακόμα τίποτα και τελικά το Σάββατο μπαίνουμε για καισαρική χωρίς port bebe χωρίς τίποτα. Ο άνθρωπος είναι απαράδεκτος και καθόλου επαγγελματίας. ΜΑΚΡΙΑ από Παιδούπολη στη Θεσσαλονίκη λοιπόν( https://paidoupoli.gr/index.php?route=common/home) !!!

 4. Καλημέρα,να κάνω μια ερώτηση, αυτά που έχουν air wheels είναι καλή επιλογή ή θα τρέχω συνέχεια να φτιάξω τα λάστιχα;

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.